Tajni sastojak za brzi bologneze: Jedinstven i savršen okus uz mali trik kuhara

0
Radiosarajevo.ba

Oko pripreme bolognesa puno je filozofije, od izbora mesa, do samog postupka. Profesionalni chefovi obavezno ga kuhaju satima dok je nekoj domaćici bolognese pojam brzog jela gotovog u pola sata.
 
Mi vam donosimo recept koji se čini kao jako dobar kompromis za kućnu upotrebu jer se ne kuha satima, a ipak sadrži puno krasnih aroma zbog kojih ovo jelo i obožavamo.

Tajni sastojak dobrog bolognesa su svježe namirnice, a s njima ćete dobiti onaj jedinstveni okus koji podsjeća na original.

Sastojci:

  • 4kašike maslinova ulja
  • 500 g mljevenog  mesa
  • 1 srednji crveni luk
  • komadić celera, oko 30 g
  • 2 manje mrkve
  • 4-5 kašika pirea od rajčice
  • 200 ml goveđeg temeljca
  • grančica ružmarina
  • 4-5 listova lovora
  • sol
  • papar
  • 1 pakiranje špageta ili još bolje – domaće tagliatelle uz koje će se umak lijepo primiti
  • parmezan za posipavanje

Priprema:

Foto: Instagram: Bolognese sos

U zagrijano maslinovo ulje dodajte meso i dobro ga razrahlite (zamolite mesara da vam meso samelje 2 puta) i pržite desetak minuta, odnosno dok sva voda iz njega ne ispari. Onda dodajte 150 ml vode ili crnog vina, piše Večernji.hr.

Traži se osoba sa video snimka: Sarajlija otišao po dijete u džamiju, pa mu neko ukrao cipele

Potom dodajte luk, mrkvu i celer. Ukoliko volite osjetiti komadiće povrća sitno ih nasjeckajte ili krupno naribajte.

Ako se povrće ne smije osjetiti u jelu (ima i takvih zahtjeva u porodici) onda ga jednostavno propasirajte. Sjedinite ga s mesom, posolite, popaprite i krčkajte oko 5 minuta. Zatim dodajte ružmarin, lovor i pasiranu rajčicu, promiješajte i opet sve zajedno krčkajte 5 minuta.

Dodajte temeljac. Ukoliko nemate svježe napravljeni temeljac, možete se poslužiti kockom za juhu, ali zapamtite što smo gore napisali o savršenim okusima i aromama.

Mnogi pogrešno prave tjesteninu: Italijanski kuhar otkrio trik kako da uvijek bude savršena

Kuhajte sve zajedno minimalno sat vremena na tihoj vatri, kako bi se svi okusi i mirisi što bolje sjedinili. Pred kraj kuhanja ragua, u širokoj i dubokoj posudi zagrijte vodu s malo soli i kad prokuha dodajte tjesteninu.

Kuhanu tjesteninu samo ubacite u gotov ragu, dobro promiješajte, prebacite na tanjur i pospite svježe ribanim parmezanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak