Tajna savršenog biskvita: Uz ove savjete kolači će uspjeti baš svaki put
Da biste dobili mekan i sočan biskvit, ključno je izbjeći neke od čestih grešaka te u svoju kulinarsku rutinu uvrstiti neke jednostavne trikove jer su garancija uspješnog kolača.
Svi znamo da je u pečenju kolača, a posebno torti, najvažnije pogoditi pravu teksturu biskvita. Ono što želimo je lagano, prozračno i sočno tijesto, a to nije nimalo lako dobiti - posebno ako nemate mnogo iskustva.
Srećom, postoji nekoliko smjernica uz koje ćete uvijek moći postići idealnu teksturu biskvita, samim time i kolač koji će izgledom i okusom vjerno oslikavati količinu ljubavi utkane u njegovu pripremu.
Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović
Pripazite na veličinu jaja
Veličina jaja igra bitnu ulogu u teksturi biskvita, posebno u receptima u koje ih ide veća količina. Nije isto ako stavite deset komada veličine S ili L, stoga stručnjaci savjetuju držati se zlatne sredine i za pripremu kolača birati srednju veličinu (M). Naravno, osim ako je u receptu izričito navedeno drugačije.
Držite se uputa
Upute su tu s dobrim razlogom. Iako razlog pojedinih koraka nije objašnjen u detalje, svaki ima svoju svrhu. Naprimjer, poželjno je u jednoj zdjeli umiješati sve suhe sastojke da bi se posve sjedinili, a u drugoj prvo dobro izmiksati sve mokre sastojke.
Makovnjača po najboljem receptu iz kuhinja naših baka i nana
Kada ih miješate zajedno, uvijek sadržaj 'mokre' zdjele u laganom mlazu istresite u 'suhu'. Razlog? Tako ćete izbjeći nepoželjne grudvice.
Napravite čvrstu kremu
Čvrstoća kreme od bjelanaca važna je za prozračnost biskvita te će se trud uložen u nešto duže miksanje itekako isplatiti. Ono što svakako želite izbjeći su bilo kakve mrvice ili ostaci tekućine (poput vode nakon pranja) u posudi u kojoj ćete miksati bjelance jer bi oni mogli u potpunosti spriječiti postizanje krute teksture.
Posebno se to odnosi na sitne ljuske koje mogu upasti u posudu prilikom razbijanja jaja te na komadiće žumanca, uz koje gotovo sigurno nećete dobiti željenu teksturu snijega.
Kako znati kada je krema gotova? Kada je možete rezati nožem ili, ako ste hrabriji, okrenuti naopako zdjelu, pri čemu se ne bi trebala odvojiti od nje.
Savjet kulinarskih eksperata za postizanje čvrste kreme jest i dodavanje dijela šećera koji ide u žumance jer će pomoći u zgušnjavanju.
Oprezno s miješanjem
Oni iskusniji u kuhinji dobro znaju da nikad ne smijete staviti sve sastojke odjednom i tek ih onda miksati, već je bitno dodavati namirnice malo-pomalo da bi se lijepo sjedinile.
Ako u receptu nije navedeno razdvajanje suhih od mokrih sastojaka, krenite od miksanja žumanaca i šećera dok ne dobijete svijetložutu boju - ona je pokazatelj sjedinjavanja sastojaka.
Posljednju uvijek dodajte kremu od bjelanaca, a ona se pritom nikad ne miksa da bi zadržala svoju prozračnost. Što nježnije je umutite dok se posve ne stopi s ostatkom smjese.
Oslonite se na čačkalicu
S obzirom na to da se jačine pojedinih rerni razlikuju, umjesto da slijepo vjerujete uputi o vremenu potrebnom da se biskvit ispeče, nekoliko minuta prije njegovog isteka čačkalicom provjerite sredinu kalupa.
Ako vam na njoj ne ostane ništa - biskvit je gotov! U slučaju da je isteklo vrijeme preporučenog pečenja, a na čačkalici i dalje ostaje ljepljiva smjesa, nastavite ga peći.
Izbjegnite česte greške
Kada je biskvit gotov, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se ohladi prije nego što ga krenete odvajati od kalupa, a kada odlučite maknuti kalup, nožem prođite uz rubove da ne bi popucao prilikom odvajanja.
Prhki kolačići sa finim punjenjem idealna su poslastica za vikend
Jedna od najčešćih grešaka pri pečenju biskvita jest otvaranje vrata rerne prije nego što je gotov. Naime, ulazak hladnijeg zraka (odnosno, izlazak potrebne toplote) uzrokovat će neželjeni 'pad' i niži kolač nego što je očekivano. Posebno pripazite ako pravite biskvit koji planirate rezati na dva ili tri dijela kako bi zadržao potrebnu visinu.
Ono u čemu mnogi griješe jest i stavljanje kreme na previše suh biskvit. Do suhoće najčešće dolazi prilikom predugog pečenja ili pečenja na previsokoj temperaturi, što uzrokuje nastanak korice.
Ona postaje poput zaštitnog sloja biskvita pa ne samo da se krema neće upiti, već će prilikom rezanja doći do neželjenog odvajanja kolača. Šta učiniti? Jednostavno prelijte suhi biskvit s nekoliko kašika mlakog mlijeka, soka ili vode koju ste prokuhali s malo šećera, piše Tportal.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.