Svi pravimo istu grešku: Evo koliki je rok trajanja zimnice, poslije ovog perioda gube se vitamini

1
Radiosarajevo.ba
Svi pravimo istu grešku: Evo koliki je rok trajanja zimnice, poslije ovog perioda gube se vitamini

U jeku je priprema zimnice, te mnoge domaćice pripremaju razne specijalitete za hladne zimske dane.

Ali, šta raditi ako vam je od prošle godine ostalo turšije ili ajvara? Nutricionistkinja dr. Veroslava Stanković detaljno je objasnila od čega zavisi rok trajanja, kao i gubitak hranljivih materija.

Ukoliko čuvamo u podrumima sa nižom temperaturom ili u frižiderima do četiri stepena celzijusa, može da stoji do godinu i po do dvije, maksimalno, objasnila je nutricionistkinja dr. Veroslava Stanković, koja je na RTS-u pričala o roku trajanja namirnica.

Sve veća napetost u Tel Avivu: "Dogovor koji nije potpisan ubija sve"

Naravno, ukoliko su podrum ili ostava topliji, tu ne bi trebalo duže od godinu dana čuvati turšiju i ostalu zimnicu. Osim načina čuvanja, i sam način pripreme utiče na rok trajanja ove vrste namirnica.

Nutricionisti ukazuju na to da ukiseljeno povrće vremenom gubi hranljivu vrijednost, čak i kad ukus ostane nepromijenjen. Već poslije mjesec dana, u turšiji se sadržaj vitamina prepolovi, a poslije tri do četiri mjeseca ima ga u zanemarljivo malim količinama.

Spremanje zimnice u dvorištu može biti kažnjivo: Pogledajte kakva je situacija u BiH

Prema riječima doktorice Veroslave Stanković, konzervansi, esencije i drugi aditivi koji se dodaju u zimnicu ne utiču mnogo na nutritivni sastav namirnica. Oni dovode do fermentacije, održavaju svježinu i sprječavaju razvoj bakterija, tako da održavaju proizvode u dužem vremenskom periodu.

"Ključ je u spoljašnjoj temperaturi na kojoj se namirnice razgrađuju i postaju mekše, čime gube i organoleptička svojstva, ali mogu da dovedu i do kontaminacije jer je to veća količina vode i sredina u kojoj bakterije lako uspijevaju“, navodi dr Stanković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak