Stručnjak razbija najčešće mitove: Treba li prati meso i koliko je sigurno zamrzavati hranu?
Iako mnogi često misle da znaju sve u kuhinji, i dalje kruži niz mitova o tome kako rukovati hranom. Stručnjak Dražen Knežević, direktor Centra za sigurnost hrane u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, za tportal je izdvojio one najčešće te odgovorio na vječno pitanje - je li sigurno zamrzavati namirnice.
"Kad dođete iz nabavke, odmah biste trebali spremiti hranu u frižider, a idealno bi bilo kada biste išli u trgovinu s prijenosnim frižiderom i termo vrećicama. Meso ne treba ispirati, a nije sigurno ni ponovo zamrzavati velike količine hrane", govori Knežević.
Dodaje da mitovi postoje jer pojednostavljuju činjenice i nude intuitivna objašnjenja, a pri procjeni sigurnosti hrane često se oslanjamo na miris i okus. No to nije uvijek pouzdano jer, objašnjava Knežević, uzročnici kvarenja mogu biti prisutni i prije nego što to razaznamo osjetilima. Zato bi uvijek trebalo čitati oznake na proizvodu, pri čemu stručnjak upozorava da nije isto piše li na njemu 'Upotrijebiti do' ili 'Najbolje upotrijebiti do'.
Jutros u Sarajevu 6°C, stiže nam novi snijeg: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend
'Najbolje upotrijebiti do...'
"Kod lako kvarljive hrane, poput svježeg mesa, mlijeka ili ribe, nalazi se oznaka 'Upotrijebiti do', koja označava krajnji rok sigurnosti proizvoda. Nakon isteka tog datuma više ih ne bismo smjeli konzumirati, bez obzira na to što možda nema očitih promjena, jer postoji povećan rizik od kvarenja i posljedičnog trovanja hranom", ističe Knežević.
Ipak, kako pokazuje istraživanje HAPIH-ova Centra za sigurnost hrane, 15,4 posto Hrvata konzumira namirnice i nakon isteka roka trajanja, što je opasno. No ima i nekih iznimaka.
"Otvorimo li svježe mlijeko tjedan dana prije datuma navedenog uz oznaku 'Upotrijebiti do', nije preporučljivo konzumirati ga sve do tog datuma, već se pridržavati napomene na pakiranju koja najčešće glasi: 'Nakon otvaranja iskoristiti u roku od xy dana'", veli. S druge strane, kako objašnjava Knežević, piše li 'Najbolje upotrijebiti do', to znači da se hrana poput keksa, tjestenina i grickalica može konzumirati nakon navedenog datuma – ako je pravilno čuvana.
Kako uopće čuvati hranu?
Hranu bi trebalo iz trgovine što brže prebaciti do doma i odmah spremiti u frižider, a to naravno vrijedi za ono što se čuva u njemu.
"Dugotrajno izlaganje sobnoj temperaturi povećava rizik od mikrobiološke kontaminacije jer se patogeni mikroorganizmi, uzročnici kvarenja hrane, najbrže razmnožavaju u takozvanoj opasnoj temperaturnoj zoni (5-60 °C)", naglašava.
Nakon što ste svježe meso i perad prenijeli u prijenosnom frižideru, prebacite ih u zamrzivač planirate li ih kasnije konzumirati, a u frižider ako ih namjeravate pripremati isti dan. Isto vrijedi za ribu te morske plodove, no njih je najbolje konzumirati isti dan, objašnjava Knežević.
Premda je voće i povrće manje osjetljivo, ono narezano ili oprano brzo gubi svježinu i nutritivnu vrijednost, dodaje stručnjak te ističe da ga je također najbolje čuvati u frižideru. Objašnjava da bi termički obrađena jela trebalo ohladiti i spremiti u hladnjak najkasnije dva sata od pripreme.
Kako odmrznuti hranu?
Uz mitove o skladištenju hrane, često se misli da se meso treba prati prije kuhanja ili pečenja da bi se uklonili mikroorganizmi, ali to nije tačno: "Pranjem mesa ne možemo u potpunosti ukloniti potencijalno prisutne štetne mikroorganizme. Oni se mogu uništiti isključivo temeljitom termičkom obradom. S druge strane, time možemo povećati rizik od križne kontaminacije jer kapljice vode prilikom pranja mogu prskati po radnoj površini, kuhinjskom priboru ili hrani koju namjeravamo jesti sirovu, poput salate." Zapravo, pranjem mesa možemo povećati rizik od trovanja.
Upozorava i da odmrzavanje, a zatim ponovno zamrzavanje povećava rizik od trovanja hranom: "Stoga je najbolje odmrznuti samo onoliko hrane koliko planiramo konzumirati. Sigurno odmrzavanje također zahtijeva pažnju. Najpouzdanija metoda jest odmrzavanje hrane u frižideru, u posudi koja hvata tekućinu što se oslobađa tokom procesa odmrzavanja, da ne bi došlo do križne kontaminacije druge hrane u hladnjaku. Ako smo u žurbi, moguće ju je odmrzavati i pod tekućom hladnom vodom, ali pritom treba paziti da ona ne dođe u kontakt s hranom unutar pakiranja da se ne bi narušile sigurnost i kvaliteta zamrznute hrane."
Kompletan tekst čitajte OVDJE.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.