Spremite se za sezonu kestena: Imamo savjete za najlakše ljuštenje, kuhanje i pečenje
Počinje sezona pečenih kestena i sad ćemo se do mile volje nauživati tih slasnih jesenskih plodova. Ali hoćemo li zaista?
Naime, u susjednoj Hrvatskoj kesteni su ove godine dosegli nerealno visoke cijene, što predstavlja jedan problem, a drugi je u tome da se više nikome ne da gnjaviti s njihovom pripremom.
Zna li uopće više iko kako skuhati, ispeći i oguliti kestene bez pretjerane muke?
Pogledajte dokumentarni serijal 'Branko Mikulić': Političar koji je bio ispred svog i našeg vremena
Sudeći po tome koliko je popularan gotovi kesten pire, odgovor je lako naslutiti.
Ali gotovi kesten pire nije isto što i domaći. Za početak, pun je dodataka i šećera, a o njegovoj svježini možemo samo nagađati, piše Slobodna Dalmacija.
Jesenja poslastica: Starinski recept za kesten pire
Zato ćemo vam otkriti nekoliko savjeta za pripremu kestena kako bismo vas uvjerili da to ne mora biti baš tako težak i mukotrpan zadatak kao što možda mislite.
Mnogi tvrde da je kuhanje najlakši način pripreme ovih plodova, jer sve što treba napraviti je staviti ih u lonac pun hladne, blago posoljene vode. Ako kesteni nisu naročito krupni, bit će gotovi već za pola sata.
I tada nastupa zahtjevniji dio zadatka - ljuštenje.
Evo vam odmah mali trik: ljuštenje će vam lakše poći za rukom ako kestene najprije, dok je još vruće, zamotate u vlažnu krpu i ostavite da odstoji tako zamotano nekoliko minuta.
Mnogi tvrde da je najukusnije kestenje pečeno na roštilju ali nekako sumnjamo da ćete samo zbog toga paliti vatru i stoga vam skrećemo pažnju da je za pripremu manje količine kestena zgodna i dobro zagrijana tava. Za ovu metodu bitno ih je prethodno zarezati (urezati 'plus'), a tavu treba pokriti i povremeno protresti.
Moderna vremena nose moderne metode pa je trenutno na cijeni i pečenje u mikrovalnoj pećnici. Za ovu metodu kestene treba zarezati, a mikrovalnu zagrijati na maksimalnu temperaturu. Kad počnu cvrčati gotovi su, a to se obično dogodi kroz pet minuta.
Pripremiti ih možete i u klasičnoj rerni, a za taj pothvat najbolje ih je zarezati (urezati 'plus') i poprskati vodom. Rerna treba biti na maksimalnoj temperaturi, a vrijeme pečenja ovisi o veličini plodova, ali obično su gotovi za 10 do 20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.