Jesenja poslastica: Starinski recept za kesten pire
Kesten pire je univerzalna jesenja poslastica koji se pravi širom svijeta.
Veoma je popularan na ovim prostorima, ali, posebno u Mađarskoj.
S malo šlaga i slatkih ukrasa kesten pire poslastica je sama po sebi, ali i odličan temelj na kojemu možete graditi svakojake slastice. Pomognu li vam ukućani i svojim malim prstićima oljušte slatke plodove kuhanog kestena, ukusni i zdravi kesten pire može biti pripremljen već za pola sata.
Velika tuga: U 17. godini preminula reprezentativka Bosne i Hercegovine
Spremili smo vam super recept iz 'kuharica' naših starig, s odličnim dodatkom - rumom. Uživajte!
Sastojci:
1 kg kestena
500 ml punomasnog mlijeka
2 vanilin šećera
20g bijelog šećera
25 ml ruma
Priprema:
Kestene zarežite nožićem oko 1mm dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20 minuta.
Potom ih ogulite. Najbolje se gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.
Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte šećer i rum pa kuhajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne sjedini miješajući.
Ako vam se čini da je smjesa pregusta dodajte još mlijeka, a ako je prerijetka kuhajte malo duže. Kada kesteni upiju mlijeko i napravi se gusta smjesa, provucite je kroz mašinicu za meso da biste dobili rezance.
Ukrasite šlagom.
To je to! Prijatno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.