Slast na tanjiru: Napravite najukusniju pileću maslenicu
Ovaj specijalitet, prepun pahuljastih kora i ukusnog fila, savršeno se uklapa u svaku priliku – od porodičnih okupljanja do svečanih ručaka.
U nastavku pročitajte jednostavan recept za pileću maslenicu koja će se svidjeti svima.
Sastojci
Za tijesto:
Velež ostvario uvjerljivu pobjedu protiv Širokog Brijega: Upisao tri važna boda
- 500 g brašna
- 200 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 500 g pilećeg mesa
- 200 g kisele pavlake
- 2 jaja
- So i biber po ukusu
- Malo peršuna (po želji)
- Ulje za prženje
- gljive
Za premazivanje:
- 100 ml ulja
- 50 g otopljenog putera (po želji)
Priprema
Priprema tijesta:
U velikoj posudi pomešajte brašno, so, jaje i ulje. Postepeno dodajte mlaku vodu i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmara 30 minuta.
Priprema fila:
Pileće meso skuhajte u slanoj vodi ili popržite na tavi, a zatim ga ohladite i isjeckajte na sitne komade. Zatim popržite gljive. U velikoj posudi pomiješajte isjeckano meso, kiselu pavlaku, jaja, so, biber i sitno sjeckani peršun. Dobro izmiješajte.
Oblikovanje maslenice:
Tijesto podelite na 3-4 loptice. Svaku lopticu razvaljajte na što tanje tijesto. Na dno podmazanog pleha stavite prvu koru i premažite je uljem ili otopljenim puterom.
Na prvu koru stavite drugi sloj tijesta, a zatim fil od piletine. Preko fila stavite još jednu koru, premažite je uljem, pa ponovite postupak s ostatkom fila i kora. Završite s posljednjom korom koju također premazujete uljem.
Pečenje:
Prethodno zagrijte rernu na 180°C. Pecite maslenicu 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Serviranje:
Kada je maslenica gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Služite je toplo, uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Uživajte u svojoj pilećoj maslenici!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.