Sjedenje i mršavljenje - i to je moguće: Efikasna vježba koja topi masne naslage bez puno napora

1
Radiosarajevo.ba
Sjedenje i mršavljenje - i to je moguće: Efikasna vježba koja topi masne naslage bez puno napora

Istraživači sa Univerziteta u Houstonu otkrili su da kontinuirano izvođenje sklekova soleusa, čak i dok sjedite, može ubrzati metabolizam i poboljšati regulaciju glukoze u krvi.

Soleus je veliki mišić koji se proteže duž zadnjeg dijela potkoljenice i neophodan je za stajanje, hodanje i trčanje. Naučnici su došli do zaključka da vježbanje mišića soleusa jednostavnim uzastopnim podizanjem peta dok sjedite može biti efikasnije u regulisanju šećera u krvi od vježbanja, gubitka kilograma i povremenog posta.

"Ova studija je fokusirana na ljude koji uglavnom sjede tokom dana i nemaju priliku da se mnogo kreću ili vježbaju i pokazuje kako mogu da poboljšaju rad svog metabolizma", rekao je poznati neuronaučnik dr. Andrew Huberman, u svom podcastu, istakavši da je naučni svijet vrlo "uzbuđen" zbog ovog otkrića.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Odlična jutarnja vježba za koju vam je potrebno samo pet minuta

"Sklekovi" za soleus rade se tako što sjedite na stolici dok su vam stopala na podu - sve što trebate raditi jeste da podižete pete tako da vam samo prsti ostanu na tlu, te da ih vratite u prvobitni položaj i ponavljate koliko god puta želite. Ova vježba nije nimalo naporna, jer je soleus toliko moćan mišić da se veoma rijetko umara, piše "Daily Mail".

"U stvari, mogli biste da hodate čitav dan na ovom mišiću i najvjerovatnije vas ne bi bolio", rekao je dr Habermen.

Studija je sprovedena na 25 muškaraca i žena različitih godina, indeksa tjelesne mase i nivoa kondicije, a sa ciljem da se provjeri kako će na njihov metabolizam djelovati vježbe soleusa koje su sprovodili četiri i po sata svakog dana, prenosi Blic.

Rezultati su bili sjajni - primijećeno je poboljšanje fluktuacije glukoze u krvi za 52 posto i smanjenje potrebe za inzulinom za 60 posto nakon obroka. Također, smanjen je nivo masti u krvi i ubrzano je sagorijevanje masti.

"Nismo ni sanjali da ovaj mišić ima takav kapacitet. Sve vrijeme je tu, na našem tijelu, ali do sada niko nije istraživao kako da ga iskoristimo za optimizaciju našeg zdravlja. Kada se pravilni aktivira soleus može da podigne oksidativni metabolizam na visoke nivoe satima, a ne samo na nekoliko minuta", objasnio je jedan od glavnih autora studije Mark Hamilton, profesor zdravlja i ljudskih performansi na Univerzitetu u Houstonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak