Savršena ljetna večera: Napravite preukusne filete lososa sa špinatom i limunom

0
Radiosarajevo.ba
Savršena ljetna večera: Napravite preukusne filete lososa sa špinatom i limunom

Pripremite se za kulinarsko putovanje s ukusnim receptom za file lososa sa špinatom i limunom!

Ovaj recept kombinira sočne filete lososa s hranjivim špinatom, aromatičnim začinima i kremastim umakom od vrhnja i mascarponea. S dodatkom slatkog batata i hrskavih pinjola, svaki zalogaj će biti prava poslastica. Idealni za laganu večeru ili gurmanski ručak, ovaj recept donosi savršenu ravnotežu okusa i nutritivnih vrijednosti. Recept je s food bloga @malteskitchen. Uživajte! 

Sastojci: 

Vojna industrija EU zemlje obara rekorde: Desetorostruko povećali izvoz oružja Izraelu

- 4 fileta lososa (svaki po 150 g)
- 180 g batata narezanog na kockice veličine 1 cm
- 400 g špinata 
- 2 ljutike, vrlo sitno narezane
- 1 češanj češnjaka narezan na tanke ploške
- 50 g pinjola
- 1 limun, narezan na ploške
- 250 ml vrhnja
- 50 ml mascarponea
- Sol
- Papar
- 2 prstohvata muškatnog oraščića
- Maslinovo ulje 

Ljetna poslastica bez pečenja: Napravite sladolednu tortu

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pinjole popržite na suhoj tavi i ostavite sa strane. Narežite batat, ljutiku i češnjak. Na 2-3 kašike maslinovog ulja pirjajte ljutiku i batat 5 minuta, lagano posolite. Dodajte češnjak i pirjajte još 2 minute.

Dodajte špinat u tavu i pustite da ‘uvene’ kuhajući ga sa zatvorenim poklopcem. Pomiješajte i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte vrhnje i mascarpone, zakuhajte i ulijte u posudu za pečenje.

Po vrhu rasporedite kriške limuna. Filete lososa začinite solju, paprom (po potrebi i prstohvatom piri-pirija) i stavite na limun. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta i odmah poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak