Savjeti za sjajnu iftarsku sofru: Miris starinskih đulbastija naprosto osvaja

Radiosarajevo.ba
Savjeti za sjajnu iftarsku sofru: Miris starinskih đulbastija naprosto osvaja
Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.

Supa od šampinjona

Potrebno:
-1 crni luk
-1 kašika maslaca
-1 kašika brašna
-200g.gljiva
-1l pilećeg temeljca
-100ml vrhnja za kuhanje ili pavlake
-Malo peršuna,soli i bibera

Priprema:
-Na istopljenom maslacu propržiti sitno isjeckan luk.
-Dodati očišćene i isjeckane šampinjone i dinstati nekoliko minuta.
-Umiješati jednu kašiku brašna, pa smjesu preliti temeljcem/pilećom supom.
-Dodati biber, so i peršun, pa kuhati supu 20-ak minuta.
-Pred kraj kuhanja umiješati 100 ml vrhnja/pavlake.

Đulbastije

Potrebno:
-500 gr mljevene junetine
-400 gr krompira
-3 manje glavice luka
-2 čehna bijelog luka
-2 kašike brašna
-1 jaje
-po ukusu so, biber, vegeta
*Bešamel:
-Malo putera
-2-3 kašike brašna
-500 ml mlijeka
-200 ml vrhnja za kuhanje
-malo soli, bibera
-Komadić sira po želji

Priprema:
-Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta ,a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu.
-Ulupati jaje i dodati u smjesu.
-Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.
-Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
-Oblikovati đulbastije kao pljeskavice ,te ih pržiti u dobro zagrijanom ulju.
-Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh,te preliti bešamel sosom
-Zapeći sve skupa
*Bešamel:na ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Izmaknuti s vatre na sekund-dva da se prohladi, pa malo po malo sipati mlijeko,konstantno miješajući dok se ne napravi jednolična tečna smjesa

Medeni kolač

Potrebno:
-60 gr. putera
-3/4 šolje meda (šolja od 250 ml.)
-2 jajeta
-1,5 šolja brašna
-1/2 kašičice praš.za pecivo
-2 kašičice cimeta
-1 kašičica mljevenog karanfilića
-1 kašičica mlevenog muškatnog oraščića
-1 limun - rendana korica
-1 kašičica mljevenog đumbira
-1 kašičica sode bikarbone
-1/4 šolje vrele vode
Ili umjesto ovih začina kupiti gotovu mješavinu začina za medenjake

Priprema:
-Omekšali puter umutiti sa medom, pa dodati jaja ,umutite mikserom,
-Dodati sve začine i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
-Sodu bikarbonu razmutiti u vodi i dodati u smjesu sa medom, mutiti kratko pa sipati u pleh s pek papirom.
-Peći na 180C,20-25min.

*Fil
-125g putera
-Pola šolje šećera u prahu
-1 vanilin šećer
Sve skupa dobro izmiješati da bude pjenasto,te premazati preko pečenog kolača

+
-3 kašike pekmeza od šljiva
-50 gr. mliječne čokolade

-Omekšali pekmez pomiješati sa otopljenom čokoladom.
-Ispečenu koru rukama izdrobiti sitno, dodati puter, i na kraju mješavinu pekmeza sa čokoladom
-Sve sjediniti u homogenu smjesu
-Istresti je u kalup i rukama formirati rolat

*Glazura
-100 gr. bijele čokolade
-3 kašike meda

-Otopiti čokoladu na pari te dodati med
-Izmiješati i preliti preko kolača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak