Pet praktičnih savjeta kako izbjeći sagorijevanje ovog ramazana

Radiosarajevo.ba
Pet praktičnih savjeta kako izbjeći sagorijevanje ovog ramazana
Arhiv / Ilustracija
Slijedite pet praktičnih savjeta kako da izbjegnete sagorijevanje ovog ramazana i osigurate najbolje od ovog mjeseca.

Izbjegavajte da budete uhvaćeni u društvene rituale neproduktivnog ramazana, a umjesto toga iskoristite ga da ojačate duhovno.

Pametnim korištenjem vremena i efikasnim donošenjem odluka možete imati produktivniji ramazan koji niste proveli u kuhinji, ili nećete imati dug dan osjećajući se tako iscrpljeno da ne možete skupiti energiju da odete na teraviju.

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako da povratite energiju ovog ramazana:

1. Redovno malo dremnite kako biste povratili snagu

Mnogim majkama i ženama koje rade generalno nedostaje energije zbog nedostatka sna tokom ramazana. Izazov je promijeniti svoj šablon spavanja u početku ramazana. Spavanje poslije jacije i buđenje na noćni namaz prije ramazana je dobra vježba kako biste naviknuli vaše tijelo na promjenu u obrascu spavanja. Jedan od glavnih praktičnih savjeta koji ja koristim kako bih poboljšala nivo energije u ramazanu je da povremeno dremnem kako bih imala snage u toku dana.

Ovaj okrepljujući san trebao bi trajati 20-30 minuta, što je dovoljno da osvježite energiju i da vam da poticaj da pregurate ostatak sati posta. Ako ste na radnom mjestu i teško vam je pronaći privatni prostor gdje biste mogli malo odspavati, možete otići u praznu, mirnu prostoriju i zatvoriti oči na 10-15 minuta kako biste dobili isti energetski poticaj. Pokušajte, također, kratko odspavati kad se vratite s posla, prije nego što nastavite sa svojim duhovnim aktivnostima. Jedna od blagodati spavanja dok postite u ramazanu je ta što čak i ako ste u snu bićete nagrađeni kao osoba koja posti.

2. Isplanirajte zdravu ishranu

Jedan od razloga zašto sam u stanju da ostvarim svoje ramazanske duhovne ciljeve svake godine je taj što imam strogo isplaniranu zdravu ishranu kao dio mog plana da izbjegnem fazu sagorijevanja kroz koju neke žene prolaze. Ova ishrana se sastoji od sljedećeg:

• Smanjiti ili kompletno izbaciti kofein
• Povećati unos vode i antioksidativnih sokova između iftara i sehura (limunada kako bih zadržala nivo hidratacije)
• Jesti puno voća, povrća i hurmi da bi mi dali energiju
• Izbaciti masnu hranu za iftar ili sehur
• Povećati unos proteina i hrane na bazi skroba
• Pripremiti zalihe superenergetske hrane preporučene sunnetom, kao što su nar, masline, lubenica, med itd.

Svi gore navedeni savjeti za ishranu su mi pomogli da postanem produktivnija tokom ramazana, a ova ishrana je dopunjena kratkim kućnim vježbama koje radim svaku večer prije spavanja. One se sastoje od istezanja i pokreta u zglobovima koje mi pomažu da se osjećam osvježeno i fizički spremno za naredni dugi dan posta.

3. Dopustite da vam djeca pomognu

Mnoge žene koje su kod kuće i rade tokom ramazana smatraju da je izazov raditi sve kućne poslove i brinuti o djeci dok poste i organizuju porodična okupljanja. Neke majke nisu u mogućnosti da duže spavaju poslije sehura, tako da one mogu iskoristiti ovo vrijeme da budu produktivnije, ulaganjem tog vremena u duhovne aktivnosti kao što je učenje Kur'ana ili zikr do izlaska sunca.

Nakon izlaska, možda nećete biti u mogućnosti da duže odspavate u zavisnosti od navika vašeg djeteta. U idealnom slučaju, ustajanje 2-3 sata prije vožnje u školu bi bilo dobro. U nekim zemljama, srećom, ramazan pada u periodu odmora, tako da roditelji mogu poticati djecu da pomognu brinući se o svojoj braći i sestrama dok oni malo odspavaju u periodu između podne namaza i ikindije.

4. Izbjegavajte pretjerivanje u iftarima

Jedan od glavnih načina pomoću kojeg sam mogla usmjeriti svoju energiju u ostvarivanje ramazanskih ciljeva u posljednjih nekoliko godina je da ne prihvatim svaki poziv na iftar. To obično utječe na naše vrijeme da se fokusiramo na ibadet, pogotovo ukoliko smo sami domaćini iftara, i neke žene su u potpunosti iscrpljene nakon dugih sati provedenih pripremajući hranu u kuhinji i služeći goste, tako da na kraju nemaju energiju da odu na teraviju.

Ova iftarska sijela trebalo bi ograničiti na nekoliko onih koje ćete biti u stanju spremiti i isplanirati da ih napravite prije posljednjih 10 dana ramazana, birajući brza i jednostavna jela, tako da ne završite trošeći nepotrebno previše vremena u kuhinji. Da bi vaša iftarska sijela i okupljanja bila još produktivnija, zašto ne pozvati malo više ljudi, pa prikupiti sredstva za neku svrhu i podijeliti inspirativne misli pred iftar?

5. Izaberite brze, lake recepte za iftar

Još jedan praktičan savjet kako da izbjegnete izgaranje u kuhinji s kojim se suočavaju mnoge žene koje odlaze na iftare ili ih same prave, jeste da odaberete brze i lake recepte kako biste olakšale život u kuhinji ovog ramazana. Na myhalalkitchen.com možete naći izbor koji će vam pomoći da pripremite iftar u kraćem vremenskom razdoblju, pri tome vam ostavljajući dovoljno vremena da poradite na svojim duhovnim ciljevima u ramazanu, kao što je učenje Kur'ana.

Brzi i jednostavni recepti će vam pomoći da cijenite vriline, lekcije i pouke posta koje nas uče da izbjegavamo prejedanje i pretjerano ugađanje samom sebi. Umjesto toga, možemo usmjeriti našu energiju kao majke, žene, sestre, kćerke u produktivnije i duhovne aktivnosti tokom ovog blagoslovljenog mjeseca, prenosi nahla.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije