Savjeti za sehur: Evo koju hranu biste trebali jesti da duže ostanete siti
Ramazanski post počinje od zore i traje do zalaska Sunca. Vrijeme pred zoru u kome se muslimani jelom spremaju za sljedeći dan posta naziva se imsak, a samo jelo pred početak posta je sehur.
Za sehur se preporučuje unos vode, hurme, orašastih plodova, bobičastog voća, jaja, mlijeka, mliječnih proizvoda, ali i kafe.
Hurme se inače najviše konzumiraju u toku mjeseca ramazana. Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnju opskrbu ovim nutrijentima.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Svaka porcija hurmi pruža više od tri posto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline.
Jedan su od najbogatijih izvora željeza, kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Sadrže skoro sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih tvari poput karotenoida i flavonoida. Dakle, zaboravite na skupe vitaminske tablete i navalite na hurme.
Starinsko jelo naših nana: Napravite kadun butiće za iftar ili sehur
Također, za sehur treba jesti hranu bogatu vlaknima da bi se što sporije varila i da bismo duže ostali siti.
Za sehur treba jesti i masniju hranu, jer se masnoće dosta sporo vare.
Kao i inače, treba izbjegavati mesne prerađevine, margarin, instant supe i ostale pripravke, zašećerene sokove, visokoprerađenu pakovanu hranu. To je sve hrana koja je puna aditiva i trebalo bi je zauvijek izbaciti iz ishrane.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.