Zasladite poslije iftara: Ovaj desert sigurno niste probali, a oduševit će vas
Ovaj recept za jedan karakteristični turski ramazanski desert je jako jednostavan, lagan, taman za poslije Iftara.
Gullac se izgovara kao Gilač pri čemu je ovo I između U i I, a G se izgovara što mekše.
Gull je ruža, na bosanskom jeziku mi izgovaramo Džul.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Sastojci
- 10-tak listova za Gullac, veličine posude u kojoj će se spremati
- 200g krupno mljevenih različitih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnici)
- 1/2l mlijeka
- 5 kašika šećera
- 1 čajna kašićica ružine esencije
Priprema
Količine su date za manju posudu (20x20cm). Listovi su okrugli, jako velikog prečnika pa su se rezali na četvrtine. Znači potrebno je ustvari od prilike deset slojeva kora, zavisno od dimenzije posude. Također je važno da zašećerenog mlijeka bude obilno.
Mlijeko se blago zagrije uz mješanje da se šećer sasvim rastvori. Mlijeko ne treba biti vruće jer se onad listovi raspadnu i ne bude lisnato. U mlijeko se umješa ružina esencija. Svaki list se prelije mlijekom da kompletan ovlaži.
Nakon petog sloja, dakle, na sredini se pospu krupno mljeveni orašasti plodovi. Onda se nastavlja sa slaganjem listova i prelivanjem mlijekom.
Gullac se nakon pripreme ostavlja u frižideru na nekoliko sati. Prilikom poslušivanja posipa se sitno mljevenim pistacijama i nekim sitnijim crvenim plodovima (brusnice, ribizle, nar), piše Coolinarka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.