Savjeti stručnjaka: Evo kako pravilno čuvati krompir tokom jeseni
Jesen donosi sezonska jela poput variva, supa i pečenja, a krompir je nezaobilazan sastojak mnogih toplih obroka.
Ipak, mnogi ljudi prave grešku tako što krompir nakon kupovine ostave na kuhinjskoj radnoj ploči, ne znajući da to može ubrzati njegovo propadanje. Kuhinje su često vlažna okruženja, a vlaga i svjetlost podstiču truljenje i klijanje krompira.
Stručnjaci iz kompanije Albert Bartlett savjetuju da se krompir čuva u frižideru kako bi ostao svjež što duže. Iako se ranije vjerovalo da niske temperature u frižideru pretvaraju skrob u šećer, što bi moglo biti štetno prilikom kuhanja, nova istraživanja pokazala su da ta zabrinutost nije osnovana. Prema najnovijim smjernicama Agencije za standarde hrane (FSA), čuvanje krompira u frižideru ne povećava značajno rizik od stvaranja štetnih hemikalija poput akrilamida.
Mogući prekidi u snabdijevanju vodom: ViK najavio radove u 20 sarajevskih ulica
Hladno i suho okruženje frižidera sprječava truljenje i klijanje, produžujući rok trajanja krompira i do tri sedmice. Ipak, krompir se može čuvati i van frižidera, sve dok je prostorija hladna, tamna i bez vlage. Najbolje mjesto za to su ostave, smočnice ili zatvoreni kuhinjski ormarići daleko od prozora.
Važno je izbjegavati čuvanje krompira ispod sudopera ili u blizini šporeta, jer su to najvlažniji dijelovi kuhinje, što može uzrokovati brzo kvarenje. Također, izloženost svjetlosti može izazvati stvaranje hlorofila, što krompir čini zelenim i potencijalno toksičnim za konzumaciju.
Pravilnim skladištenjem krompira ne samo da ćete produžiti njegovu svježinu, već ćete i smanjiti bacanje hrane te uštedjeti novac. Uvijek imati dobro čuvan krompir pri ruci znači biti spreman za brzu pripremu ukusnih jesenjih jela.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.