Sadrži otrovan sastojak: Niste ni svjesni šta unosite u organizam jednom konzervom tunjevine

2
Radiosarajevo.ba
Sadrži otrovan sastojak: Niste ni svjesni šta unosite u organizam jednom konzervom tunjevine

Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s povrćem, tjesteninom ili salatom, imamo loše vijesti.

Znamo da sadrži proteine, ali tunjevina u sebi ima i malu količinu žive, koja je otrovna i opasna po ljudski život.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to sedmično. Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše.

Požar u BiH progutao dom mladog bračnog para: Sabina i Samir s četvero djece ostali bez svega

Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u New Yorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Food and Function, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.

"Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospiju. Ovo stanje zove se 'sindrom propusnog crijeva' i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna crijeva", objašnjava vodeći naučnik studije.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad željeza i glukoze, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak