Ručak za prste polizati: Napravite savšenu japrak sarmu
Radiosarajevo.ba
Svi znamo da je sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine.
Japrak je list vinove loze. List vinove loze daje poseban okus ovoj sarmi, a dok je još mlad treba se iskoristiti a moze se ostaviti i za zimu…
Za ovu savšenu sarmu potrebni su vam sljedeći sastojci:
Požar u BiH: Jedna osoba povrijeđena
- 1/2 kg. mljevene teletine-junetine
- 100 gr. rize
- 1 glavica crvenog luka
- 1 manja narendana mrkva
- sitno nasjeckan persun
- 50-ak listova vinove loze
- malo mlijeka
- kajmak
- mala kasikica vegete, so biber
Priprema:
- Listove japraka potopite u vrelu posoljenu vodu, izvadite, a zatim stavite u hladnu vodu te ocijedite.
- Mljevenom mesu dodajte sitno narezan luk, rižu, sol, Vegetu, ulje, biber te sve zajedno dobro izmiješajte.
- Listove japraka nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice.
- U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, podlijte s malo vode i pospite narezanom metvicom.
- Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi dolijte s malo vode.
Kada sarma bude gotova možete je poslužiti uz kiselo mlijeko, jogurt, pavlaku ili Colu, prenosi Coolinarka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (2)