Recept za tjesteninu koja vas podsjeća na more: Gotova je za par minuta, a užitak zagarantovan

0
Radiosarajevo.ba
Recept za tjesteninu koja vas podsjeća na more: Gotova je za par minuta, a užitak zagarantovan
Recept za tjesteninu koja vas podsjeća na more: Gotova je za par minuta, a užitak zagarantovan

Ovaj recept za špagete u bogatom umaku od paradajza sa srdelama, maslinama i kaparima bit će pravo otkriće. Kombinira intenzivne okuse mora s bogatom, slatkastim paradajzom i aromatičnim dodatcima.

Brzo je i jednostavno za pripremiti, a za njega vam nisu potrebni svježi sastojci – sve što vam treba već imate u kuhinji. Savršen je izbor kad nemate puno vremena za kuhanje ili kada vas iznenade gosti.

Odličan je i kada je frižider gotovo prazan, jer su svi sastojci dugotrajni i lako dostupni. S nekoliko osnovnih namirnica, za samo pola sata možete pripremiti ukusan i zasitan obrok koji će oduševiti ljubitelje tjestenine i morskih delicija.

Dragan Bursać: Šrodingerova država Bosna i Hercegovina

Sastojci:

  • 200 g srdela u maslinovom ulju
  • 2 ljutike (ili 1 manji crveni luk)
  • 2-4 češnja bijelog luka (po ukusu)
  • 2 konzerve cherry paradajza (800 g)
  • 80 g crnih maslina bez košpica
  • 4 kašike ukiseljenih kapara
  • Sol i mljeveni biber (po ukusu)
  • Nekoliko listova svježeg bosiljka
  • 400 g špageta

Priprema:

Ogulite ljutiku ili luk i bijeli luk, pa ih sitno nasjeckajte. Masline narežite na kolutiće ili komadiće, a bosiljak grubo nasjeckajte ili natrgajte.

U veću tavu ulijte ulje iz konzerve sardina. Na njemu pirjajte ljutiku ili luk dok ne postanu zlatno smeđi. Dodajte bijeli luk, kratko ga poprži, a zatim ubacite cherry paradajz iz konzerve. Dodaj decilitar vode, promiješaj i kuhaj 10 minuta.

Sardine prepolovite i po želji odstranite kosti. Dodajte ih u umak zajedno s maslinama i kaparima. Nježno promiješajte i kuhajte još 5 minuta.

Probajte umak i po potrebi ga dodatno začinite soli i biberom. Dok se umak kuha, u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. U kipuću vodu dodajte špagete i kuhatej ih ‘al dente’. Na kraju u umak umiješajte bosiljak i ocijeđene špagete. Ako je potrebno, dodaj malo vode u kojoj su se kuhale špagete kako bi umak bio sočniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije