Recept za supu od gljiva Jamieja Olivera: Jednostavna i veoma brzo gotova
Kada su dani hladni, kišni i općenito tmurni, nema ništa bolje od ukusne supe koja će vas ugrijati. Jamie Oliverova receptura za supu od gljiva obećava da će vas zagrijati u samo 15 minuta.
Iako može biti primamljivo uzeti konzerviranu supu s police u supermarketu, priprema vlastite supe nije samo ukusnija, već i zabavnija. Kada je to ovako lako, zašto ne biste probali?
Jamiejeva supa od gljiva, nije samo ukusna, već i "super jednostavna" za pripremu, savršena za topli ručak ili večeru, kad god poželite.
Rusi tvrde da su spriječili veliku ukrajinsku zavjeru: Otkrili ko je bio meta
Ovaj brzi obrok u trajanju od 15 minuta sigurno će zadovoljiti svačije nepce. Na svojoj službenoj stranici, Jamie je rekao: "Ova supa od gljiva izgleda stvarno luksuzno, nevjerovatno je ukusna i ne traje dugo za pripremu."
Za supu, potrebni sastojci:
- Dvije glavice luka
- Maslinovo ulje
- Jedna kocka povrtnog ili pilećeg temeljca
- Pola veze svježeg timijana
- Dva češnja bijelog luka
- Četiri velike portobello gljive
- 100g basmati riže
- Jedna kašika pavlake
- Jedna kašičica ulja od tartufa
Za kruške, potrebni sastojci:
- Osam kesteni gljiva
- Jedna ciabatta
- Jedan češanj bijelog luka
- Jedna jabuka
- Pola veze svježeg peršuna
- Jedan limun
- 50g Stilton sira
- Jedna mala šaka oljuštenih oraha
Recept dana: Napravite brzu krompirušu za koju vam treba samo par sastojaka
Priprema:
Jednostavno očistite, prepolovite i tanko isjeckajte luk, pa ga dodajte u veliku šerpu s dvije kašike maslinovog ulja. Zatim, izmrvite kocku temeljca i dodajte je. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim dodajte listove timijana. Usitnite dva neoguljena češnja bijelog luka i dodajte u šerpu.
Uklonite drške kesteni gljiva i stavite ih na tavu. Kada se dobro ispeku, dodajte drške kesteni i portobello gljive u šerpu s lukom, a zatim dodajte rižu. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim ulijte jedan litar ključale vode i kuhajte sa poklopcem.
Isijecite četiri kriške ciabatte pod uglom i stavite ih u tavu. Ispecite s obje strane, a zatim ih obilato trljajte prepolovljenim češnjem bijelog luka. Jabuku isijecite na štapiće, ne mora biti savršeno, pa je pomiješajte s nasjeckanim peršunom i nekoliko kapi limunovog soka.
Na tostove od ciabatte stavite kesteni gljive, pospite izmrvljenim Stilton sirom i orasima. Stavite pod roštilj dok se sir ne otopi. Pomoću štapnog miksera, izblendajte supu dok ne dobijete željenu konzistenciju, da li glatku ili sa komadićima. Po ukusu posolite i dodajte pavlaku i ulje od tartufa. Poslužite u zdjelama uz toaste, ukrašene malo jabuke i peršuna.
Sve što preostaje je uživati u ovom ukusnom jelu!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.