Recept za sočne čokoladne kocke bez jaja
Uživanje u poslasticama ne mora uvijek zavisiti od kompleksnosti sastojaka ili procedura. Ponekad, najukusniji trenuci dolaze iz jednostavnosti, a recept za čokoladne kocke bez jaja savršen je primjer toga.
Ove sočne i primamljive poslastice nude savršenu ravnotežu čokoladnog okusa, a priprema je toliko jednostavna da će i početnici u kuhinji pronaći radost u stvaranju ovog slatkog zadovoljstva.
Slijedite korake ovog recepta i otkrijte kako stvoriti neodoljive čokoladne kocke koje će osvojiti srca svih ljubitelja slatkog, bez ijednog jaja u sastojcima. Pripremite se za čaroliju ukusa i jednostavnost u svakom zalogaju!
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 30:19
Sastojci:
- 200 g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike mljevenih oraha
- 2,5 dl mlijeka
- 1 dl ulja
- 8 kašika šećera
- 4 kašike pekmeza po želji
Za preliv:
- 150 g čokolade
- 50 ml mlijeka
- 3 kašike ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika kakaoa
Domaća slatka pita od jabuka koja se topi u ustima
Priprema:
U činiju stavite tečne sastojke: mlijeko, pekmez, ulje i šećer i izmiksajte ih. Zatim dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, kakao i orahe i dobro izmiješajte da se sve lijepo poveže, mikserom ili žicom.
Smjesu izlijte u pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Vodite računa da se kolač ne prepeče, čim počne da se odvaja od stranica pleha, gotov je. Dok se kolač peče, u šerpici na vatri otopite sastojke za preliv. Pečen kolač isijecite na kocke i zalijte prelivom tako da uđe u sve zareze. Dekorišite po želji i ostavite kolač da se ohladi prije serviranja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.