Recept za savršenu domaću Nutellu

0
Radiosarajevo.ba
Recept za savršenu domaću Nutellu
Arhiv / Ilustracija

Domaća Nutella, fantastičan namaz od lješnjaka i čokolade, osvojit će čak i najzahtjevnija nepca. Koristite je za mazanje palačinki, hljeba, dodaj u kolače ili jednostavno uživaj kašikom.

Koliko puta smo sebi rekli "samo jedna kašika" i završili s količinom koje nismo ni svjesni. Neodoljiv spoj lješnjaka i čokolade u Nutelli jednostavno nema premca.

Stoga predlažemo da napravite svoju domaću verziju koja je još ukusnija od kupovne. Domaća Nutella zahtijeva malo truda, ali je vrijedna svake minute. S tostiranim lješnjacima, kakaom, šećerom u prahu, ekstraktom vanilije, soli, kokosovim uljem i nasjeckanom čokoladom, dobit ćeš savršen namaz za doručak ili desert uz palačinke.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Sastojci:

  • 250 g tostiranih lješnjaka
  • 40 g kakaa
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 50 g nasjeckane čokolade (50% kakaa)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Obložite lim za pečenje masnim papirom. Na lim stavite lješnjake. Pecite ih 12 do 15 minuta.

Čaj za zdravlje, ali i za vitkost: Pravi se od samo 5 sastojaka

Čaj za zdravlje, ali i za vitkost: Pravi se od samo 5 sastojaka

Nakon 10 minuta provjerite stanje. Izvadite ih iz pećnice i prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu. Ostavite da se ohlade. Kad se ohlade, nježno ih trljajte uz pomoć krpe kako bi se maknula ljuska. Stavite ih u procesor hrane ili blender i upalite ga te miksajte lješnjake sve dok ne dobijete finu smjesu koja liči na namaz, to može potrajati 5 minuta ili više, ovisno o jačini blendera, piše Gastro 24sata.

Dodajte u dobivenu smjesu šećer u prahu i kakao. Miješajte ponovo da se svi sastojci sjedine. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije te ponovo miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična. Dodajte sol i upalite ponovo blender na 5-10 sekundi.

Dodajte komadiće čokolade i upali blender ili procesor sve dok ne dobiješ kompaktnu i glatku smjesu. Ako vam se ne sviđa konzistencija smjese ili ako se rade grudice, dodaj još malo ulja po vlastitom ukusu. Nemojte pretjerati jer će se u tom slučaju napraviti prerijetka smjesa. Dobiveni namaz prebacite u čistu staklenku i čuvajte u frižideru do mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije