Recept za savršenu domaću Nutellu
Domaća Nutella, fantastičan namaz od lješnjaka i čokolade, osvojit će čak i najzahtjevnija nepca. Koristite je za mazanje palačinki, hljeba, dodaj u kolače ili jednostavno uživaj kašikom.
Koliko puta smo sebi rekli "samo jedna kašika" i završili s količinom koje nismo ni svjesni. Neodoljiv spoj lješnjaka i čokolade u Nutelli jednostavno nema premca.
Stoga predlažemo da napravite svoju domaću verziju koja je još ukusnija od kupovne. Domaća Nutella zahtijeva malo truda, ali je vrijedna svake minute. S tostiranim lješnjacima, kakaom, šećerom u prahu, ekstraktom vanilije, soli, kokosovim uljem i nasjeckanom čokoladom, dobit ćeš savršen namaz za doručak ili desert uz palačinke.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci:
- 250 g tostiranih lješnjaka
- 40 g kakaa
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1 kašika soli
- 2 kašike kokosovog ulja
- 50 g nasjeckane čokolade (50% kakaa)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Obložite lim za pečenje masnim papirom. Na lim stavite lješnjake. Pecite ih 12 do 15 minuta.
Čaj za zdravlje, ali i za vitkost: Pravi se od samo 5 sastojaka
Nakon 10 minuta provjerite stanje. Izvadite ih iz pećnice i prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu. Ostavite da se ohlade. Kad se ohlade, nježno ih trljajte uz pomoć krpe kako bi se maknula ljuska. Stavite ih u procesor hrane ili blender i upalite ga te miksajte lješnjake sve dok ne dobijete finu smjesu koja liči na namaz, to može potrajati 5 minuta ili više, ovisno o jačini blendera, piše Gastro 24sata.
Dodajte u dobivenu smjesu šećer u prahu i kakao. Miješajte ponovo da se svi sastojci sjedine. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije te ponovo miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična. Dodajte sol i upalite ponovo blender na 5-10 sekundi.
Dodajte komadiće čokolade i upali blender ili procesor sve dok ne dobiješ kompaktnu i glatku smjesu. Ako vam se ne sviđa konzistencija smjese ili ako se rade grudice, dodaj još malo ulja po vlastitom ukusu. Nemojte pretjerati jer će se u tom slučaju napraviti prerijetka smjesa. Dobiveni namaz prebacite u čistu staklenku i čuvajte u frižideru do mjesec dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.