Recept za savršene kiflice: Jednostavan put do najljepšeg doručka
Najljepši doručak je, složit će se mnogi, svježe ispečeno, domaće pecivo.
Ako ste u potrazi za receptom koji je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena i sastojaka, a u kojem ćete apsolutno uživati, ona su ove kiflice savršena opcija za vas.
Sastojci
- 500 g brašna
- 150 g maslaca
- 12.5 g svježeg kvasca
- 250 ml mlijeka
- 100 ml kiselog mlijeka
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
Za premazivanje
- 1 jaje
- 1 kašičica ulja
- sjemenke
Priprema
U pola šoljice toplog mlijeka razmutite kvasac, dodajte kašičicu brašna i šećer. Od brašna, kvasca, jajeta, omekšalog maslaca mlijeka, šećera i kiselog mlijeka zamijesite srednje meko tijesto. Dodajte još malo brašna i ostavite tijesto pola sata na toplom mjestu.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Kad naraste, tijesto podijelite na 18 loptica, svaku razvaljajte u elipsu i zarolajte u roladu pa joj malo savijte krajeve prema unutra kako biste dobili oblik kiflića. Ako želite, prije nego ih zamotate, možete ih premazati džemom ili čokoladnim namazom, no odlične su i bez takvih dodataka.
Oblikovane kiflice poredajte u pleh, premažite jajetom razmućenim s uljem pa pospite sjemenkama. Pustite ih da odstoje još 10-15 minuta, pa pecite na 200 stepeni dok lijepo ne porumene.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.