Recept za preukusne pekarske kifle: Bez jaja, margarina i mlijeka
Vruće kifle su nešto što većina voli i uživa u njima.
Vrijeme je pandemije, pa se svi manje krećemo, a evo kako da sve vaše ukućane obradujete pravim pekarskim kiflama.
Sastojci:
200 ml tople vode
500-550 g brašna
5 g suvog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
80 ml ulja
Priprema:
Razmutite kvasac sa malo vode, 1 kašićicom šećera i brašna i ostavite na toplom da nadođe. U veću posudu sipajte oko 450 g prosijanog brašna, so, ulje, nadošao kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto, postepeno dodavajući još brašna po potrebi (oko 50-100 g).
Ostavite tijesto na toplom jedan sat da odmori. Nakon toga tijesto podijelite na 10 dijelova i oblikujte loptice. Loptice razvucite u elipsu pa od užeg dijela urolajte kiflice. Ostavite kiflice pokrivene da odstoje jedan sat, piše CDM.
Nakon toga kiflice premažite uljem. Zagrijte rernu na 220 C, pa pecite na 200 C dok ne porumene. Pečene kiflice poprskajte vodom i prekrijte krpom, kako bi dodatno omekšale. Korica će ostati čvrsta, a iznutra su mekane i vazdušaste kao pjena.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.