Recept za hljeb koji se ne mijesi: Hrskav spolja, a mekan kao duša iznutra

3
Radiosarajevo.ba
Recept za hljeb koji se ne mijesi: Hrskav spolja, a mekan kao duša iznutra

Nevjerovatno jednostavan recept a krajnji rezultat je fantastično ukusan hljeb.

Priprema je veoma laka i ne zahtijeva dosta vremena i angažovanja. Da vidimo šta nam sve treba.

Sastojci:

Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90

  • 450g brašna (tip 500)
  • 320g mlake vode
  • 10g soli (oko dvije kuhinjske kašičice)
  • 13g svježeg kvasca (otprilike trećina standarne kocke od 40g)
  • posuda za pečenje sa poklopcem
  • pek papir

Priprema:

U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umiješajte rukom ili varjačom, tek toliko da se svi sastojci lijepo sjedine. Nikako ne mijesite tijesto! Ostavite tijesto u zatvorenoj posudi na toplom mjestu i sačekajte da se udvostruči (potrebno je sat i po ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca).

Dok tijesto narasta uključite rernu na 220 stepeni i stavite zatvorenu posudu. Kada tijesto naraste samo ga izručite na dobro pobrašnavljenu površinu i preklopite ga od krajeva ka sredini, slično kao pismo.

Savršen užitak: Napravite sladoledne Bounty kuglice bez šećera

Ne oblikujte i ne gnjavite tijesto! Okrenite tijesto naopačke i stavite ga na parče pek papira. Izvadite zagrijanu posudu i u nju stavite pek papir (uzmite ga za krajeve) sa tijestom pa je zatvorite.

Pecite sa zatvorenim poklopcem 20 minuta, a onda smanjite rernu na 200 stepeni i pecite još 30 minuta sa otvorenim poklopcem. Znat ćete da je hljeb gotov kada dobije divnu zlatnu boju i bude odzvanjao kada ga kucnete po dnu. Ostavite ga na rešetku da se skroz ohladi.

Ako nemate posudu za pečenje, možete koristi običan pleh koji ćete prethodno zagrijati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hljeb u rernu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak