Recept koji okuplja ukućane: Napravite danas slane lokume

0
Radiosarajevo.ba
Recept koji okuplja ukućane: Napravite danas slane lokume

Ako želite brz i ukusan zalogaj koji nestane sa stola brže nego što se isprži, slani lokumi su savršen izbor. Mekani iznutra, zlatni izvana, odlično se slažu uz sir, sudžuku, salamu ili suho meso i idealni su za svaku nenajavljenu glad u kući, posebno onu jutarnju. 

Njihova najveća prednost je jednostavnost: za svega petnaestak do dvadeset minuta možete napraviti pun tanjir lokuma i bez puno truda nahraniti cijelu ekipu. U nastavku donosimo recept za slane lokume koji ćete sigurno zapamtiti.

Sastojci:

  • 600–700 g glatkog brašna
  • 150 ml vrhnja (ili pavlake)
  • 200 ml jogurta
  • 2 jaja
  • so
  • 1 prašak za pecivo
  • malo mlijeka, po potrebi
  • ulje za prženje

Priprema:

U veću posudu stavite brašno, vrhnje, jogurt, jaja, so i prašak za pecivo. Postepeno dodajte mlijeko i zamijesite mekano, glatko tijesto, slično onom za pitu. Tijesto potom prebacite na pobrašnjenu podlogu, razvaljajte na oko pola centimetra debljine i izrežite na rombove ili kockice. Pržite ih na srednje jakoj vatri u tavi s nešto više ulja. Lokumi će se brzo napuhati i dobiti lijepu zlatnu boju, tada ih okrenite i kratko zapecite i s druge strane. Gotovi su za čas, pa pripazite da ne potamne.

Pogledajte trasu kojom su heroji GSS-a izvlačili tijelo planinara koji je stradao na Visočici

Bonus savjet: Ako želite malo jači okus, u tijesto možete dodati sitno sjeckani peršun ili prstohvat bijelog luka u prahu. A za najmekšu teksturu, poslužite ih dok su topli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak