Recept dana: Neodoljiva sočna piletina na lovački način

3
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Neodoljiva sočna piletina na lovački način

Za porodicu, ili nenajavljene goste, nije uopće bitno. Neodoljiva sočna kombinacija sa pilećim mesom pravi je pogodak. 

Recept vuče korijene od starog pollo a cacciatorea, a mi vam donosimo nešto noviju verziju koja je također veoma ukusna.

Sastojci: 

  • 7 pilećih bataka sa zabacima (razdvojeni)
  • 70 dkg luka
  • 90 dkg crvene roga paprike
  • 500 gr pasiranog paradajza
  • 350-500 ml suhog crnog vina
  • 10-12 čena bijelog luka 
  • 25-30 očišćenih crnih maslina 

Dvije osobe uhapšene zbog smrti lovca i fudbalera Asmira Ćehajića (27)

  • 1-2 kašike mljevene gorušice
  • 2 kašičice dimljene crvene paprike 
  • 1/2 kašičice kajenskog papra
  • prstohvat tucane ljute paprike
  • 1-2 Lovorov list 
  • na vrh noža ružmarina sušenog
  • po ukusu sol i biber
  • 500 gr svježih šampinjona
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 2 kašike maslaca
  • 0,5 dl vinjaka
  • 1 filet slanog inćuna

Priprema:

  • Komade piletine posoliti i pobiberiti - izvorni recept traži da se piletina nakon soli i bibera pobrašni, ali se brašno zamijeni mljevenom gorušicom. Luk narezati na sitne kockice (manji dio se, za još rustikalniji dojam, može narezati na nešto deblje trakice i dodati nakon što sjeckani luk omekša)

Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način

  • Paprike učistiti od sjemenki i unutrašnjih opni i narezati na 1-1,5 cm debele trake željene dužine.
  • Šampinjone oprati, odvojiti klobuke i razrezati na četvrtine, a stapke na komade odgovarajuće dužine.
  • Piletinu prepržiti sa svih strana na vrućem ulju i ostaviti poklopljenu na toplom.
  • Sjeckani luk pirjati na ulju od pečenja dok ne omekša (20-30 min)- ukoliko se dio luka odvoji dodati ga nakon 10-15 minuta. Dodati papriku, i polovicu bijelog luka koja se protisne. Pirjati dok paprika ne omekša.

Neodoljivo jelo: Evo kako da napravite najhrskavije krokete od krompira...

  • Podliti vinom, dodati pasirani paradajz i ostatak čena bijelog luka. Dodati začine, lovorov list i malo ruzmarina. Kada uskuha vratiti piletinu sa tekućinom koja je iz nje izašla.
  • U zasebnoj posudi, na maslinovom ulju rastopiti maslac. Kad maslac prestane pjeniti, na njemu prepržiti šampinjone. Kad prestanu puštati tekućinu, preliti vinjakom i flambirati. Dodati u zdjelu sa piletinom i na laganoj vatri otklopljeno krčkati još 45 min do sat. Ako umak postane pregust, po želji podlijevati vinom ili vodom.
  • 10 do 15 minuta prije nego je jelo gotovo, dodati masline, provjeriti kako je začinjeno i po potrebi korigirati.

Poslužiti uz rižu ili palentu sa čašom vina koje se podlijevalo, piše Coolinarika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak