Recept dana: Napravite brzu krompirušu za koju vam treba samo par sastojaka
Pite su uvijek dobar izbor za ručak, posebno otkako ne moramo razvlačiti tijesto, već ga možemo kupiti u gotovo svakoj prodavnici. Bile slatke ili slane, te obožavane poslastice jednako vole veliki i mali i najbolje su rješenje kad ne znamo što bismo pripremili za ručak.
U nastavku donosimo recept za najjednostavniju i najjeftiniju pitu – onu s krompirom.
Brza krompiruša – sastojci:
- paket kora za pite
- 1 kg krompira
- velika glavica luka
- sol, biber
Za preliv:
Black Friday u BiH: "Sniženja od 20 do 30 odsto nisu ono što 'crni petak' predstavlja"
- 300 ml vode + 50 ml ulja
Brza krompiruša – priprema:
Krompire i luk ogulite pa ih nasjeckajte na sitne kockice. Začinite ih obilno biberom i solju. U posebnoj zdjeli pomiješate vodu i ulje i dodajte prstohvat soli. Posudu premažite uljem. Na dno posude stavite jednu koru, premažite mješavinom ulja i vode pa zalijepite na nju i drugu koru. Dodajte tri žlice nadjeva pa nastavite postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev. Neka zadnji sloj budu dvije kore koje ste dobro "ušuškali".
Prelijte s ostatkom mješavine vode i ulja i stavite peći u rernu prethodno zagrijanu na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta. Poslužite uz kajmak ili jogurt.
Bonus savjet: Umjesto obične vode možete koristiti mineralnu, koja korama daje posebnu podatnost i malo drukčiju teksturu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.