Promjene na ovom dijelu tijela vas upozoravaju na ozbiljne zdravstvene probleme

Radiosarajevo.ba
Promjene na ovom dijelu tijela vas upozoravaju na ozbiljne zdravstvene probleme

Usne su jedan od najvažnijih barometara našeg tjelesnog i mentalnog zdravlja, tvrdi wellness stručnjakinja i stručnjakinja alternativne medicine iz Los Angelesa Hari Simran Khalsa.

Iako ih se češće povezuje s ljepotom, ona smatra da usne djeluju kao "prozor" u unutrašnji rad našeg tijela, prenosi portal Index.hr.

"Gornja usna predstavlja pluća, štitnjaču, srce, želudac, jetru i bubrege, dok je cijela donja usnica odraz crijeva", napisala je u jednoj od svojih kolumni.

Između ostalog, evo što usne mogu otkriti o vašem zdravlju.

Suhe ili ispucale usne

Suhoća usana daje uvid u isti nedostatak vlage u ostatku tijela, a mogu ga uzrokovati i klima, dehidracija, napetost, anksioznost ili strah.

U međuvremenu, zapadnjačka medicina kaže da ispucale usne mogu biti znak različitih alergija.

Ispucale usne

One su često znak anemije zbog nedostatka željeza u organizmu. Ajurvedska medicina tvrdi da ispucale usne mogu biti posljedica bolova, zabrinutosti, suhoće u tijelu ili osjećaja hladnoće.

Diskoloracija ili izblijedjela boja na usnama

Hari Simran kaže da ovo može upućivati na problem s cirkulacijom u ostatku tijela. Ovo se mišljenje odražava u zapadnoj medicini, koja kaže da kada količina kisika u krvi padne, usne poprime plavičastu nijansu.

Osjećaj peckanja, vruće i crvene usne

U savremenoj nauci postoji tvrdnja da se depresija, između ostalog, može prepoznati i kroz simptom gorućih usana, piše britanski dnevni list The Daily Mail. Naime, psihološka neravnoteža uzrokuje senzorno preopterećenje u mozgu, koje se također prenosi na usne.

Slično tome, Hari Simran tvrdi da goruće emocije poput ljutnje, ljubomore, ogorčenosti, iritacije i nedostatka suosjećajnog mogu imati isti učinak na usne.

Bore na gornjoj usni

Učiteljica joge navodi i fizičke i emocionalne razloge zbog kojih biste mogli početi dobivati bore na gornjoj usni. Neki od uzroka mogu biti pušenje ili fizička napetost, ali i zabrinutost te osjećaj straha.

Podrhtavanje usana

Drhtanje usana obično se smatra znakom problema sa živčanim sistemom kao što su grčevi u mišićima, a Hari Simran upozorava da ga mogu uzrokovati i umor, slab živčani sistem, strah, sumnja u sebe i emocionalna napetost.

 Kako bi vaše usne bile zdrave, Hari Simran Khalsa savjetuje da:

1. Koristite balzam za usne koji će održati njihovu vlažnost;

2. Povećate unos vode;

3. Smanjite količinu prerađene hrane i šećera koju jedete;

4. Ne grizite, ne ližite i ne gulite usne i

5. Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak