Proljetna trpeza: Pet razloga zašto trebamo jesti mladi luk
Mladi luk mnogo je hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti.
On je idealno proljetno povrće koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalija i kalcija.
Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti tijelo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.
Čuva srce
Mladi luk je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima. On također sadrži i dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.
Štiti vid
Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A u njemu, osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače, kao što je degeneracija makule.
Jača kosti i imunitet
Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima, prenose Večernje novosti.
Mladi luk dobar je izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani, pokazale su mnogobrojne studije. Ova fitohemijska jedinjenja su prirodne hemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu da poboljšaju imunitet.
Smanjuje holesterol
Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni dio mnogo je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.
Dobar za kožu
Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lijepa, zdrava i mladolika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.