Priprema se na jesen: Domaći sirup od crne zove, odličan za prehlade
Bobice crne zove sadrže bogate antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge korisne tvari koje imaju antivirusna, antibakterijska i diuretička svojstva.
Sazrijevaju krajem augusta i u septembru, a od ovih zdravih tamnoplavih plodova priprema se sirup koji jača zdravlje. Ovaj sirup posebno je koristan tokom sezone prehlada, gripa i virusa, pomaže u borbi protiv povišene temperature, jača imunitet, liječi anemiju povećavajući nivo gvožđa u krvi, a takođe pomaže i kod opće slabosti organizma, zatvora i stresa.
Međutim, bobice se ne smiju jesti sirove jer su toksične i mogu izazvati trovanje. Termička obrada potpuno eliminiše toksičnost, što čini sirup sigurnim za konzumaciju. Ako iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i djeca.
Sesija Kruga 99: "Odnosi Bosne i Hercegovine s Crnom Gorom bili veoma dobri posljednjih decenija"
Sastojci sirupa od bobica zove:
- 1 kilogram zrelih bobica zove
- 1 l vode
- 0,75 kg šećera
- 2 cm svježeg korijena đumbira
- sok i korica od jednog limuna
- 0,5 kilograma domaćeg meda
Priprema sirupa:
- Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuha oko 15 minuta.
- Sklonite s vatre, dodajte šećer, naredan đumbir, te sok i naredanu koru limuna.
- Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta, te procijedite kroz sito.
- Procijeđeni sok zagrijte do ključanja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, sipajte u čiste staklene flaše.
- Sirup čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razrađivanje.
Napomena: Prije konzumiranja trebate se konsultovati sa svojim doktorom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.