Prijedlog za ručak: Pileći paprikaš u finom i gustom sosu

0
Radiosarajevo.ba
Prijedlog za ručak: Pileći paprikaš u finom i gustom sosu

Sastojci koje možete pronaći na svakoj tržnici ili u trgovini, jednostavna priprema, a na kraju i neodoljivo meko meso u finom, gustom sosu. Može li bolje?

Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak usred sedmice, no svakako će biti odličan odabir i za porodični ručak nedjeljom. Najbolje se slaže uz domaće rezance, njoke, palentu ili pire krompir, piše Miss7.

Preostaje još samo da dodate omiljenu sezonsku salatu i slasno uživanje može početi!

Mioković poručio: "Idem u Banju Luku. To je pravo mjesto za proslaviti Dan državnosti BiH"

Sastojci

  • 500 g piletine (batci, zabatci, veći komadi prsa...)
  • 2 glavice luka
  • 3 mrkve
  • 1 manji korijen celera
  • 2 kašike pelata
  • 2 kašičice mljevene crvene paprike
  • 3 kašike kiselog vrhnja
  • temeljac - pileći ili povrtni
  • listići peršuna svježi, nasjeckani
  • ulje
  • so, biber

Postupak

Piletinu najprije posolite i pobiberite. Na tavi zagrijte ulje pa sa svih strana zapecite meso.

Izvadite ga iz tave i na isto ulje dodajte sitno sjeckani luk.

Pirjajte dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodajte naribanu mrkvu i celer. Još kratko pirjajte pa dodajte temeljca toliko da prekrije povrće.

Začinite crvenom paprikom, dodajte soli i bibera prema ukusu, a zatim dodajte i pelate. Dobro pomiješajte pa dodajte meso i pustite da se kuha oko sat vremena.

Ručak za prste polizati: Napravite savšenu japrak sarmu

U slučaju da temeljac ispari, svakako ga dodajtr još da na kraju dobijete bogat sos. Pred kraj kuhanja iz tave izvadite meso i dio temeljca pa ga pomiješajte s kiselim vrhnjem.

Preostalo povrće u tavi usitnite štapnim mikserom i dodajte mješavinu s kiselim vrhnjem. Dobro promiješajte, vratite meso, pospite svježim peršinom i poslužite toplo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak