Preukusno jelo koje će voljeti svi: Probajte hrskave batake na novi način
Malo je onih koji ne vole pileće batake, a čak i oni koji nisu ljubitelji, promijenit će mišljenje kada probaju ovako pripremljene. Finalni proizvod je preukusan, sa finom, hrskavom koricom i sočnom unutrašnjošću.
Sastojci:
4 bataka
4 kašike putera
1 glavica crnog luka
1/2 veze peršuna
1 režanj bijelog luka
suhi biljni začin
malo soka od limuna
2 kašike maslinovog ulja
4 lista gaude
so
Priprema:
Omekšali puter dobro umutiti sa solju i malo suhog biljnog začina. Ovako pripremljenim puterom namazati batake i ostaviti ih da odstoje u frižideru nekoliko sati.
Očistiti crni i bijeli luk i, zajedno sa peršunom, samljeti u blenderu. Dodati ulje i malo suhog biljnog začina, pa ovom smjesom premazati batake (pritisnuti ih nečim teškim, da sve dobro prione).
Peći u tavi uz povremeno okretanje, dok meso ne dobije zlatnosmeđu boju. Kada je meso pečeno, na svako parče staviti po list gaude, poklopiti i ostavite da se sir istopi. Prije serviranja batake nakapati sokom od limuna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.