Recept za pizu koju ne treba dugo čekati: Odlična i gotova za 20 minuta

Radiosarajevo.ba
Recept za pizu koju ne treba dugo čekati: Odlična i gotova za 20 minuta
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ovaj recept vam se može dopasti zato što, prema većini recepata za tijesto za picu ono treba dugo da stoji i čitav posao dugo traje, dok vam za ovu varijantu neće trebati više od 20 minuta. Manje-više.

Još jedna prednost pice koju sami naravite svakako je to što onda sami birate sastojke. GQ Magazin predlaže picu koja je najsličnija klasičnoj margariti.

Sastojci za tijesto:

225 grama brašna pomiješanog s praškom za pecivo
1 čajna kašika soli
3 supene kašike maslinovog ulja
7 kašika vode

Za sos:

1 veća glavica crnog luka (isjeckana)
2 čajne kašike maslinovog ulja
1 veći čen bijelog luka
300 grama paradajza iz konzerve (pelat)
1 čajna kašika soli
pola čajne kašike bibera
pola čajne kašike tucane paprike
1 supena kašika narendanog parmezana
15 grama sjeckanih halapenjo papričica
10 grama sušenih pečuraka

Za nadjev:

100 grama sjeckane mocarele
šaka svježih listova bosiljka

Priprema: U šerpu srednje veličine sipajte ulje i sjeckani crni luk, stavite na srednju jačinu vatre i dobro promiješajte. Nakon nekoliko minuta dodajte so i narendani ili izgnječeni bijeli luk. Sačekajte da luk dobije blago smeđu boju, pa dodajte paradajz, tucanu papriku i halapenjo papričicu. Može i bez ovih dodataka, ali oni su samo jedan novi sloj ukusa. Nastavite da miješate i lagano kuvajte sos na srednjoj vatri. U posudu sipajte brašno i so i napravite šupljinu - u nju sipajte ulje i vodu i dobro pomiješajte.

Mijesite tijesto minut ili dva dok postane potpuno glatko. Razvijte ga tako da potpuno obloži manju tepsiju. Ne brinite ako je tijesto tanko, pošto u sebi sadrži prašak za pecivo, narašće tokom pečenja. Dodajte kašiku maslinovog ulja u posudu gdje će biti pizza i malo zagrijte prije nego što dodate tijesto i ostavite ga na osam minuta. Sos bi trebalo da uvri do sada, dodajte mu sušene pečurke i narendajte parmezan.

Dobro promiješajte i držite na vatri još minut prije sklanjanja. Pažljivo okrenite tijesto na drugu stranu kako bi dobilo boju, a potom ga ponovo okrenite na prvu stranu. Dodajte uvreli sos, komade mocarele i stavite u rernu na nekoliko minuta da bi se sir istopio. Nakon toga, dodajte dosta bosiljka i pica je spremna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije