Prestanite trošiti novac na kukuruz i napravite svoj: Uopće nije teško

0
Radiosarajevo.ba
Prestanite trošiti novac na kukuruz i napravite svoj: Uopće nije teško

Kuhanje kukuruza može biti jednostavno i brzo, a rezultati su ukusni i hranjivi.

Kuhani kukuruz je zdrav izbor hrane koji pruža razne hranjive sastojke i može doprinijeti uravnoteženoj prehrani i održavanju općeg zdravlja. Zdrav je izbor hrane zbog blagodati vlakana, niske kalorijske vrijednosti, izvora vitamina i minerala, antioksidansa. Također ima i nizak glikemijski indeks.

Bilo da ga kuhate u vodi ili pečete u rerni, u nastavku donosimo kako najbolje spremiti kukuruz i koliko dugo ga kuhati za savršen rezultat.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta

Kako i koliko dugo kuhati kukuruz?

Prije nego što počnete kuhati, potrebno je ispravno očistiti kukuruz:

Skinite vanjske listove i svilu s klipa kukuruza. Ako želite kuhati kukuruz s ljuskama, jednostavno skinite samo svilu, ostavljajući unutarnje listove netaknutima.

Operite klipove kukuruza pod hladnom vodom kako biste uklonili preostalu prljavštinu. Kukuruz je spreman za jesti kada je zrnje mekano i lako se probija vilicom.

Kuhanje kukuruza u vodi

Napunite veliki lonac vodom i dodajte soli. Preostalo lišće posložite na dno lonca u kojem ćete ga kuhati. Dovedite vodu do vrenja i dodajte kukuruzne klipove u kipuću vodu i kuhajte osam do deset minuta.

Kuhani kukuruz dobro je ostaviti da se ohladi u vodi kako se ne bi osušio na zraku.

Kuhanje kukuruza na pari

Napunite lonac s malo vode i postavite košaricu za kuhanje na pari iznad vode. Dovedite vodu do vrenja te zatim stavite kukuruzne klipove u košaricu za kuhanje na pari. Pokrijte lonac poklopcem i kuhajte na pari 10 do 15 minuta.

Pečenje kukuruza u rerni

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijeva stepena. Omotajte svaki klip kukuruza aluminijskom folijom. Ako želite, možete dodati maslac, sol i začine prije omatanja za dodatni okus.

Kako izbjeći nadimanje od graha: Dodajte samo jedan sastojak pred kraj kuhanja

Stavite omotane klipove na lim za pečenje. Pecite kukuruz 25-30 minuta, povremeno okrećući kako bi se ravnomjerno ispekao.

Kukuruz je ukusna i hranjiva namirnica koje pruža brojne zdravstvene prednosti i može biti svestran dodatak vašoj prehrani. Njegove nutritivne vrijednosti, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse, čine ga izvrsnim izborom za uravnoteženu i zdravu prehranu, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak