Prestanite trošiti novac na kukuruz i napravite svoj: Uopće nije teško
Kuhanje kukuruza može biti jednostavno i brzo, a rezultati su ukusni i hranjivi.
Kuhani kukuruz je zdrav izbor hrane koji pruža razne hranjive sastojke i može doprinijeti uravnoteženoj prehrani i održavanju općeg zdravlja. Zdrav je izbor hrane zbog blagodati vlakana, niske kalorijske vrijednosti, izvora vitamina i minerala, antioksidansa. Također ima i nizak glikemijski indeks.
Bilo da ga kuhate u vodi ili pečete u rerni, u nastavku donosimo kako najbolje spremiti kukuruz i koliko dugo ga kuhati za savršen rezultat.
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta
Kako i koliko dugo kuhati kukuruz?
Prije nego što počnete kuhati, potrebno je ispravno očistiti kukuruz:
Skinite vanjske listove i svilu s klipa kukuruza. Ako želite kuhati kukuruz s ljuskama, jednostavno skinite samo svilu, ostavljajući unutarnje listove netaknutima.
Operite klipove kukuruza pod hladnom vodom kako biste uklonili preostalu prljavštinu. Kukuruz je spreman za jesti kada je zrnje mekano i lako se probija vilicom.
Kuhanje kukuruza u vodi
Napunite veliki lonac vodom i dodajte soli. Preostalo lišće posložite na dno lonca u kojem ćete ga kuhati. Dovedite vodu do vrenja i dodajte kukuruzne klipove u kipuću vodu i kuhajte osam do deset minuta.
Kuhani kukuruz dobro je ostaviti da se ohladi u vodi kako se ne bi osušio na zraku.
Kuhanje kukuruza na pari
Napunite lonac s malo vode i postavite košaricu za kuhanje na pari iznad vode. Dovedite vodu do vrenja te zatim stavite kukuruzne klipove u košaricu za kuhanje na pari. Pokrijte lonac poklopcem i kuhajte na pari 10 do 15 minuta.
Pečenje kukuruza u rerni
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijeva stepena. Omotajte svaki klip kukuruza aluminijskom folijom. Ako želite, možete dodati maslac, sol i začine prije omatanja za dodatni okus.
Kako izbjeći nadimanje od graha: Dodajte samo jedan sastojak pred kraj kuhanja
Stavite omotane klipove na lim za pečenje. Pecite kukuruz 25-30 minuta, povremeno okrećući kako bi se ravnomjerno ispekao.
Kukuruz je ukusna i hranjiva namirnica koje pruža brojne zdravstvene prednosti i može biti svestran dodatak vašoj prehrani. Njegove nutritivne vrijednosti, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse, čine ga izvrsnim izborom za uravnoteženu i zdravu prehranu, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.