Pravilno držanje mrkve za duži rok trajanja: Nije uopće komplikovano
Kako se bliže praznici i dani intenzivnog kuhanja, stručnjaci upozoravaju da bi pogrešno skladištenje povrća moglo pokvariti dio blagdanskog obroka.
Prema savjetima BBC Good Food, postoji pet namirnica koje nikada ne biste trebali držati pored mrkve, jer mogu ubrzati njeno propadanje.
Stručnjaci objašnjavaju da mrkve treba držati podalje od voća i povrća koje proizvodi etilen, plin koji ubrzava zrenje i fermentaciju. Među njima su jabuke, avokado, banane, paprike i paradajz. Držanje mrkve u blizini ovih namirnica može dovesti do bržeg omekšavanja i gubitka svježine.
Amko komerc: Deda Mrazova vreća, iz cijelog svijeta sreća
Kako bi ostala hrskava što duže, mrkvu je najbolje čuvati u zatvorenoj posudi s tankim slojem vode na dnu. Budući da prirodno upija vlagu, ovaj način skladištenja pomaže joj da održi svježinu danima. Važno je i da se odmah po dolasku kući ukloni iz plastične ambalaže, jer se u njoj brže zadržava vlaga i razvija plijesan.
Za one koji uzgajaju vlastitu mrkvu, preporuka je da je skladište u uslovima sličnim onima u kojima raste. To podrazumijeva da se može držati u dobro dreniranom zemljištu sve dok ne bude spremna za pripremu. Alternativno, stručnjaci predlažu kutiju napunjenu mješavinom vrtnog pijeska i drvene sječke, u koju se mrkve polažu slojevito i potpuno prekrivaju.
Ovi jednostavni savjeti mogu pomoći da mrkva ostane svježa i ukusna do samog dana pripreme, čime se izbjegava nepotreban otpad i osigurava da praznični obrok bude savršen od prvog do posljednjeg zalogaja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.