Pomoć za hladne dane: Zimski čaj za probavu i imunitet
Na hladnim danima naše tijelo prirodno traži toplinu, a ništa nije bolje od šolje toplog čaja. Međutim, uz uživanje u okusu, čajevi, ako su pažljivo odabrani i pripremljeni, mogu donijeti mnoge zdravstvene prednosti.
Pored toga što nas zagrijavaju, čajevi mogu pomoći u jačanju imuniteta tokom sezone prehlada i gripe, olakšati posljedice prejedanja...
"Zimski mjeseci često su vrijeme kada konzumiramo napitke i čajeve od raznih biljaka. Njihove ljekovite osobine i ugodni okusi glavni su razlozi za njihovu primjenu. Često ih koristimo kako bismo spriječili bolesti poput prehlade, viroza, gripe, bakterijskih upala dišnog sistema ili ublažili simptome bolesti, uključujući temperaturu, bolove, kašalj, gubitak apetita, mučninu, slabost i iscrpljenost", objašnjava klinička aromaterapeutkinja, mag.med.techn. Zrinka Jezdić.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Najčešće korištene biljke za jačanje imuniteta su šipak, maslačak, ehinaceja, đumbir i mnogi drugi
Biljke za zdravlje i imunitet
Ono što nam je svima uvijek važno jest kako ojačati imunitet i sačuvati zdravlje, a to postaje imperativ upravo u zimskim mjesecima, kad nas sa svih strana vrebaju virusi, bakterije, ili u najmanju ruku obične prehlade, koje nas mogu izbaciti iz rutine na neko vrijeme. Iako najčešće posežemo za raznoraznim suplementima i multivitaminima kako bismo se nekako zaštitili, zapravo nam biljni čajevi mogu pružiti mnogo više.
Najčešće korištene biljke za jačanje imuniteta su šipak, bogat vitaminom C, ehinaceja koja se tradicionalno koristi za jačanje imuniteta, majčina dušica, koja je odlična u smirivanju kašlja i upale grla, maslačak, koji ima snažna detoksicirajuća i diuretička svojstva te pospješuje apetit, đumbir koji ugrijava i energizira tijelo, te ima protuupalna i antioksidativna svojstva, kadulja, koja ima snažna antibakterijska i protuupalna svojstva, bijeli luk, koji ima antibiotska svojstva i pomaže u borbi protiv infekcija te crveni luk, koji ima antibiotska svojstva, pozitivno utječe na cirkulaciju i ima antioksidativna svojstva. Sve te biljke koriste se u obliku čajeva i tinktura, a neke se mogu koristiti i kao jelo ili dodatak jelima.
Čaj za jačanje imuniteta
"Napitak za jačanje imuniteta sastoji se od nasjeckanog korijena đumbira (cca 2-3 cm), 8-10 komada pupoljaka klinčića, 5-6 cm kore od cimeta, 8 zrna crnog bibera, jedan limun koji se nasjecka na ploške i 2-3 kašike meda. Korijen đumbira kuha se na laganoj vatri 15 minuta, u otprilike 1-1,5 l vode. Kada prođe 15 minuta, voda se procijedi od đumbira, i u nju se stavljaju navedeni sastojci. Potrebno je da odstoji pola sata i tada se procijedi od biljnog sadržaja i dodaju se 2-3 kašike meda. Napitak se može konzumirati topao ili hladan. Pije se 2-3 šolje dnevno, barem dva sedmično. Može se ponoviti nakon dvije sedmice pauze i tako cijelu zimu", otkriva Jezdić svoj poseban eliksir za imunitet.
Dijeta naših predaka učinkovito topi kilograme: Ovo je popis namirnica i jelovnik za svaki dan
Zimski čaj za probavu
"Kao najbolji zimski čaj za probavu možete koristiti kombinaciju cvijeta kamilice, ploda komorača, lista paprene metvice, lista stolisnika, lista matičnjaka, nekoliko pupoljaka klinčića i prstohvata sjemenki anisa. Napravite ravnomjernu mješavinu navedenih biljaka, prelijte kipućom vodom, pustite da odstoji 20 minuta, procijedite i čaj je spreman za upotrebu", kaže Jezdić te pojašnjava zašto je baš ta kombinacija biljaka tako korisna za probavu.
Kamilica djeluje spazmolitički pa samim time smanjuje osjećaj nadutosti, dok komorač djeluje protuupalno i karminativno, a posebna pogodnost je i diuretičko djelovanje, koje pomaže u rasterećivanju probave. Stolisnik pomaže u regulaciji probavnih sokova i također djeluje karminativno. Matičnjak djeluje umirujuće na vegetativni živčani sustav koji onda djeluje na glatku muskulaturu, opuštajući je. Naposljetku, tu je i klinčić koji ima toplu aromu, ali i snažno antiseptičko djelovanje pa preventivno djeluje protiv entero bakterija.
Protiv mamurluka
Ovo je napitak koji će mnogima trebati idućih dana. Potrebni su vam đumbir, paprena metvica, sikavica, prah od kurkume, prah od komorača i nekoliko zrna crnog bibera.
Napravite ravnomjernu mješavinu tih biljaka, prelijte kipućom vodom, pustite da odstoji 20 minuta, procijedite i popijte.
"Đumbir energizira i ugrijava te razbistruje misli. Paprena metvica umiruje mučninu i također razbistruje misli, dok sikavica pomaže u detoksikaciji jetre nakon pijenja veće količine alkohola, i time rasterećuje organizam (mozak je organ posebno opterećen toksinima koje stvara alkohol) pa daje osjećaj bistrine i lakoće. Kurkuma je također važan sastojak tog čaja jer poboljšava koncentraciju i raspoloženje, jačajući živčani sistem", objašnjava Jezdić.
Doktori savjetuju: Ovo su najbolje namirnice za pomlađivanje
Za podizanje energije
Ovo je čaj koji će vas definitivno podignuti iz mrtvih nakon cjelonoćnog tulumarenja. Potrebni su vam, kaže Jezdić, osušeni korijen đumbira, prah kurkume, list svetog bosiljka (tulsi), nekoliko zrna crvenog bibera, latice ruže, zeleni čaj i mate čaj.
"Ovaj čaj radi se intuitivno, tj. ravnomjerno, i prema osobnom ukusu, kombiniraju se sastojci. Ako ste nesigurni u vlastitu kombinaciju, nikada nećete pogriješiti ako ravnomjerno kombinirate navedene sastojke", savjetuje aromaterapeutkinja.
"Đumbir i kurkuma već su tradicionalno poznati čajevi za podizanje energije, dok čaj svetog bosiljka djeluje na cirkulaciju i poboljšanje kognitivnih funkcija. U kombinaciji s paprom, pojačava međusobno djelovanje na cirkulaciju i rad srca. Latice ruže tradicionalno se koriste za podizanje mentalne energije, a u sinergiji sa zelenim čajem i mate čajem, djeluju na psihu, smanjujući razdražljivost, mentalni umor i mentalnu prenapregnutost", kaže Jezdić opisujući sve blagotvorne učinke tog čaja, piše Živim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.