Dijeta naših predaka učinkovito topi kilograme: Ovo je popis namirnica i jelovnik za svaki dan

0
Radiosarajevo.ba
Dijeta naših predaka učinkovito topi kilograme: Ovo je popis namirnica i jelovnik za svaki dan
Foto: Unsplash.com / Zdrava hrana

Ova dijeta je u zadnje vrijeme prilično popularna, ali nije za svakoga jer je prilično stroga.

Ideja da je najbolja prehrana ona koju su prakticirali naši preci iz razdoblja paleolitika nije nova, ali je uvijek aktualna. Temelji se na prehrani koja je bila dostupna prije pojave slastica i prerađene hrane.

Paleo dijeta uključuje namirnice u cjelovitom, neprerađenom obliku poput povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki i mesa. Dobra je za opće zdravlje i smanjuje rizik od određenih zdravstvenih stanja, uključujući pretilost.

Nove poplave prijete kućama kod Jablanice: Najteža situacija u selu Zlate

Nove poplave prijete kućama kod Jablanice: Najteža situacija u selu Zlate

Dizajnirana da podsjeća na ono što su naši preci jeli u doba paleolitika. Iako je nemoguće tačno znati šta su ljudi jeli u različitim dijelovima svijeta, istraživači vjeruju da se njihova prehrana sastojala od cjelovitih namirnica.

Slijedeći zdravu prehranu i vodeći fizički aktivan život, naši su preci vjerojatno imali mnogo niže stope bolesti stila života, poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.

Plan paleo prehrane uključuje:

  • Neprerađeno meso: govedina, janjetina, piletina, puretina i svinjetina.
  • Riba: losos, pastrva, škampi, školjke...
  • Jaja
  • Povrće: brokula, kelj, paprika, luk, mrkva, rajčica...
  • Voće: jabuke, banane, naranče, kruške, avokado, jagode, borovnice...
  • Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, lješnjaci, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve
  • Korjenasto povrće: krumpir, batat, repa...
  • Začini: morska sol, češnjak, kurkuma, ružmarin...
  • Hranjive masti i ulja: ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje avokada, kokosovo ulje...

Namirnice koje treba izbjegavati:

  • Žitarice: pšenica, ječam, riža, kukuruz i ostale žitarice koje su postale osnova prehrane tek u posljednjih nekoliko tisuća godina
  • Mliječni proizvodi: mlijeko, sir, jogurt i drugi mliječni proizvodi nisu dio paleo prehrane zbog svog porijekla vezanog uz razvoj stočarstva
  • Prerađeni šećer: rafinirani šećeri kao što je bijeli šećer, sirupi i drugi dodaci koji nisu postojali u paleolitskom razdoblju
  • Prerađena hrana: brza hrana, grickalice, prerađeno meso i drugi industrijski prerađeni proizvodi koji nisu bili dostupni u doba paleolitika
  • Rafinirana biljna ulja: ulja kao što su suncokretovo ulje, sojino ulje, kukuruzno ulje, koja su prerađena i nisu dio tradicionalne paleo prehrane
  • Trans masti: hidrogenizirane masti koje se često nalaze u prerađenoj hrani i brzoj hrani

Paleo dijeta eliminira nekoliko skupina namirnica koje su visoko hranjive, stoga je najbolje posavjetovati se s liječnikom prije nego što je slijedite.

Primjer jelovnika za jedan dan:

Doručak

Kajgana s povrćem i avokadom

  • 3 velika jaja
  • žlica kokosovog ulja ili maslinovog ulja
  • 1/2 crvene paprike nasjeckane
  • 1/2 šolje gljiva, nasjeckanih
  • 1/2 šolje špinata
  • 1/2 avokada nasjeckanog
  • sol i biber po ukusu

Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte povrće i pržite 3-5 minuta. Dodajte razmućena jaja i miješajte dok se ne skuhaju. Poslužite s narezanim polovicama avokada.

Ručak

Šarena salata s piletinom

  • 150 g pečene ili grilane piletine, nasjeckane
  • 2 šolje miješanog zelenog lisnatog povrća (špinat, rikula, zelena salata)
  • 1/2 avokada nasjeckanog
  • 1/2 crvene paprike nasjeckane
  • 1/4 crvenog luka narezanog na tanke ploške
  • 1/4 šolje maslina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žlica balzamičnog octa
  • sol i papar po ukusu

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli i prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom.

Večera

Losos s povrćem iz pećnice

  • 200 g filea lososa
  • žlica maslinovog ulja
  • šolja brokule, podijeljene na cvjetove
  • šolja mrkve, nasjeckane
  • šolja nasjeckanih tikvica
  • sol i papar po ukusu
  • sok od 1/2 limuna

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Povrće pomiješajte sa žlicom maslinova ulja, soli i paprom i poslažite u lim za pečenje. Pecite 20-25 minuta, dok povrće ne omekša. U međuvremenu začinite losos solju, paprom i limunovim sokom. Pecite ga u pećnici ili na roštilju 10-12 minuta, dok ne bude spreman.

Međuobrok

Za međuobrok možete pojesti štapiće mrkve s humusom, šaku orašastih plodova ili voćnu salatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije