Počastite se danas: Ovo je recept za najbolju krajišku kvrgušu

0
Radiosarajevo.ba
Počastite se danas: Ovo je recept za najbolju krajišku kvrgušu

Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite sa posla.

Balkan Lunch Box piše da kvrguša dolazi iz Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Pretpostavlja se da se ovako zove zato što piletina poredana po njoj podsjeća na kvrge.

Sastojci:

  • 6 komada piletine (krila ili bataci)
  • 350 grama brašna
  • 1 supena kašika kisele pavlake
  • 1 jaje
  • ½ kafene kašike soli
  • začini po želji
  • 2¼ šolje mlake vode
  • 4-6 supenih kašika putera
  • ½ šolje mlijeka
  • Ulje

Priprema:

Uključite rernu na 250 stepeni. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsiju ne morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi trebala biti vrela kad sipate smjesu u nju da se ne bi lijepila. Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa začinima i dvije supene kašike ulja. Pomiješajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i miješajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smjese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.

Saobraćajna nesreća u Brčkom: Poginuo pješak

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne i sipajte u nju tijesto. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smjesu. Na vrh poredajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz posude u kojoj ste čuvali piletinu. Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomjerno peče i po vrhu i dnu. Često je provjeravajte da ne bi zagorjela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom. Zatim snizite temperaturu na 200 stepeni i pecite dodatnih 20 do 25 min.

Kvrguša je gotova kad su krajevi malo hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će dijelovi koji su ispod piletine biti mekši. Izvadite kvrgušu iz rerne i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min. Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlijekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min.

Prije serviranja je premažite pavlakom. To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak