Plod paradajza će biti puno sočniji i veći zbog ove smjese: Pogledajte kako se pravi
Svako ko ima svoj vrt, zna kakva je to radost. Posebno kada dozrijevaju razni plodovi, kada nešto uspije. Odličan osjećaj.
Kako bi to postigli često se moramo poslužiti i nekim vrtlarskim trikovima kako bi ubrzali taj proces. Ako primjerice želite da vaš paradajz bude veći i sočniji, onda primijenite jedan trik koji će u tome sigurno pomoći, tvrde iskusni vrtlari.
Poznato je da paradajz voli hranjivo tlo, stoga je važno osigurati mu to za pravilan rast i razvoj.
Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"
Posadite paradajz duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri van. Odaberite sunčano mjesto jer im je potrebno najmanje šest sati svjetla i topline. Kad sadnica dostigne pet-šest listova, presadite je u posude ili gredice. Držite razmak između biljaka kako biste osigurali dobru cirkulaciju zraka.
Koristite plodno i dobro drenirano tlo, neutralno ili blago kiselo. Izbjegavajte zemlju s visokim sadržajem gline jer može ugušiti korijenje. Zalijevajte umjereno, provjeravajući vlažnost tla prije svakog zalijevanja. Poduprite stabljiku štapom ili ljestvama kako biste poduprli biljku.
Paradajzu su potrebne veće količine kalija kako rastu. Ako je plod zelen prema peteljci, to može značiti nedostatak ovog minerala. Od ljuski jajeta možete napraviti gnojivo bogato kalcijem, kalijem, fosforom i magnezijem. Redovito orežite biljke tokom rasta kako bi bile zdrave.
Znate li kako se pravilno čuva paradajz? Mnogi griješe, a uz ovaj trik će ostati svjež duže vrijeme
Evo jednostavnog recepta za odličan recept koji će omogućiti ukusan i velik paradajz. Trebat će vam: 1 šolja (oko 240 ml) zdrobljenih ljuski jaja, 1 šolja (oko 240 ml) kave sačuvane od taloga, 1 kašika (oko 15 ml) suhog lišća koprive, 1 kašika (oko 15 ml) pepela od drveta ili ugljena i 1 litra vode.
Kako pripremiti taj recept?
Sakupite zdrobljene ljuske jaja i talog kave i ostavite ih da se osuše. U posudu stavite suho lišće koprive i pepeo od drveta ili ugljena. Sve sastojke preliti vodom i ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga procijedite tekućinu i koristite je kao tekuće gnojivo za vašu biljku paradajza. Koristite dodatak jednom sedmično, zalijevajući tlo oko biljaka.
Ovaj dodatak je bogat mineralima koji su neophodni za zdrav rast i razvoj biljaka, a posebno je koristan za paradajz koje zahtijevaju visoku razinu hranjivih tvari, piše Jutarnji List.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.