Znate li kako se pravilno čuva paradajz? Mnogi griješe, a uz ovaj trik će ostati svjež duže vrijeme
Kao i svako voće ili povrće paradajz je najbolje koristiti svjež. U mnogim mediteranskim kuhinjama, pogotovo Španije, Portugalije, Italije i Francuske paradajz predstavlja gotovo nezamjenjiv sastojak za mnoga jela.
Paradajz je bogat vitaminima, pogotovo antioksidantima, vitaminima A, E i C. Crvenu boju paradajzu daje likopen. Međutim, da bismo ga održali što duže u svježem stanju, važno je znati kako se paradajz pravilno čuva
Ako paradajz još nije zreo, najbolje je da ga čuvate na nekoliko dana dok ne sazri, a onda ga pripremati. Zreli paradajz može da ostane svjež u frižideru oko dve nedelje.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
Paradajz možemo da čuvamo u frižideru, ali važno je da uzmemo u obzir zrelost paradajza. Hlađenje prekida proces zrenja. Ako stavite nezreli paradajz u frižider, ostat će takav. U slučaju da ste kupili prezreli paradajz, obavezno ga stavite u frižider da se uspori kvarenje.
Ako imate više zrelih paradajza, a nećete sve da ih iskoristite, ostavite ih da se osuše, uklonite im peteljke i zamrznite ih u posudi ili vrećici za zamrzivač. Kada budete želeli da ih pojedete samo stavite smrznuti paradajz u posudu sa mlakom vodom. Nakon nekoliko minuta u vodi, lako ćete moći da skinete koru. U tom slučaju najbolji je za kuhana jela kao sos, javlja Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.