Znate li kako prepoznati domaći paradajz? Metode su vrlo jednostavne

0
Radiosarajevo.ba
Znate li kako prepoznati domaći paradajz? Metode su vrlo jednostavne
Foto: Pixabay / Napuknuti paradajz

Sigurni smo da ćete se svi složiti kako kupovna paradajza nema skoro nikakve veze s domaćom kojeg se svi rado sjećamo iz djetinjstva.

Ako ste nedavno bili na tržnici i niste baš sa sigurnošću mogli reći jel nešto domaći paradajz, sada vam otkrivamo kako uz pomoć malog šalabahtera uvijek doći do pravog odgovora na ovo pitanje. Najbolji znak da je paradajz domaći jest njegov izgled koji bi trebao biti nepravilan i raznih veličina.

Trebalo bi, svakako izbjegavati paradajz s "čašicom" na vrhu jer to je isto jedan od znakova da one nisu domaće. Jedino se to može tolerirati kod sorta kao što je primjerice ‘volovsko srce‘ gdje je to normalno.

Kupci u BiH izgubili milione: Prevareni, ostali bez stana i novca

Kupci u BiH izgubili milione: Prevareni, ostali bez stana i novca

Vrijedi pravilo: "što neprirodniji oblik, to prirodnije." Dakle, birajte one plodove koji su kvrgavi i na prvi ne toliko izgledno savršeni.

Isto tako, provjerite da li paradajz koji kupujete ima jaku aromu zemlje i vrta. Ako ima, to je domaći proizvod. Što se tiče zrelosti, ako je kora paradajza pretvrda, ona vjerovatno nije toliko zrela.

Za kraj valja znati da domaći paradajz uglavnom ima blijedo žućkastosmeđe lišće u blizini stabljike, što znači da je nedavno ubrana.

Želite uzgajati paradajz? Ovo su vam najefektivniji načini za to

Želite uzgajati paradajz? Ovo su vam najefektivniji načini za to

Neprskane rajčice nemaju zelenu peteljku unutra nasred rajčice, a boja im je ujednačeno crvena izvana i iznutra, odnosno od kore do srca. Isto tako, ne kupujte onaj paradajz koji je u plastičnim kutijama ili zamotane plastikom jer njih ne možete pomirisati i dodirnuti, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije