Pite, kolači, kiflice, keks...: Sve možete praviti od ovog tijesta, a recept je prelagan

0
Radiosarajevo.ba
Pite, kolači, kiflice, keks...: Sve možete praviti od ovog tijesta, a recept je prelagan

Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: kiflice, pitu ili kekse…vrlo je jednostavno napraviti ukoliko se držite recepta.

Ono s čime ćete ga puniti, zavisi o vama, a može biti voće, orašasti plodovi, pekmez, mak sa šećerom, čokolada...

Sastojci:

  • 7 čaša brašna (čaša od 1 dl) - pola glatko, pola oštro
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika mlijeka
  • 250 g putera - isjeckanog na šnite
  • 2 žumanca
  • 1 kašikica soda bikarbone
  • naribana korica jednog limuna
  • punjenje po izboru

Priprema:

Dobro zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na dva jednaka dijela, prekriti plastičnom folijom i staviti u frižider na sat vremena. Jedan dio razvaljati za podlogu, a drugi dio se nariba na ribež i to nakon što se stavi voće ili voćni namaz. Pita se peče oko pola sata na 180 stepeni.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Ukoliko radite punjenje od smrznutog voća, npr. šumskog, svakako ga najprije prodinstajte sa malo šećera i sokom od limuna. Potom ohladite i tek tada stavljajte na podlogu. Ako je voće svježe, možete ga staviti direktno na tijesto.

Od ovog tijesta možete raditi i kiflice. U tom slučaju razvaljajte ga pa režite na trokutiće, napunite pekmezom, čokoladom, orasima ili čime želite, zarolajte i stavite u pećnicu. Kiflice se peku nešto kraće od pite, kada dno kiflice lagano porumeni. Kada je kolač gotov ili su kiflice pečene, ostavite da se malo ohladi pa posipajte šećerom u prahu ili prelijte otopljenom čokoladom.

Ukoliko se odlučite praviti keksiće, njih pecite još kraće, oko 10 minuta. Keksiće možete jesti same ili lijepiti jedan za drugog finim pekmezom pa posipati šećerom u prahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak