Odlična ideja za ručak: Piletina u umaku od vrhnja i šampinjona
Jednostavno, a preukusno jelo s piletinom oduševit će vaše ukućane.
Ovo jelo je odlično jer ga možete kombinirati uz razne priloge i salate. Također, ovaj fini umak možete napraviti i kada imate ostatke piletine od jučerašnjeg ručka, a tada je priprema još brža.
Potrebno:
0,5 kg pilećeg filea, ali mogu i drugi dijelovi pileta (batak, zabatak, krilca)
2 dcl vrhnja za kuhanje
10 dkg šampinjona
1 glavica luka
kašičica soli
1/2 kašičice papra
4 kašičice maslinova ulja
kašičica peršina (može i suhog)
0,5 dcl bijelog vina
Priprema:
Filete pilećih prsa posolite i pospite paprom te ostavite sa strane. Luk nasjeckajte na sitne kockice, šampinjone narežite na ploške. U tavu na zagrijano ulje stavite peći pileće filete i pecite ih na srednjoj vatri po tri minute sa svake strane (ukoliko radite ovo jelo sa batcima i zabatcima, tada je potrebno meso duže termički obrađivati uz podlijevanje s vodom), a zatim ih izvadite iz tave.
U tavu u kojoj ste pekli filete zatim stavite nasjeckani luk i posolite ga, a kad omekša, dodajte na ploške narezane šampinjone. Kad šampinjoni omekšaju (10 minuta), u tavu dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino, začinite peršinom i vratite piletinu.
Piletinu u umaku zatim kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri, provjerite je li potrebno soli, a zatim poslužite uz salatu i prilog po želji, a to mogu biti pire krompir, palenta, makaroni, riža, prenosi 24sata.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.