Pet začina za praznične kolače: Spas za bubrege, jetru, šećer i pritisak
Gotovo da su praznici nezamislivi bez njihovog mirisa, arome koja se širi, okusa koji nam daju u kolačima, čaju, kuhanom vinu...
Postoje začini koji bude pozitivna sjećanja u nama, emocije, a osobito ih rado koristimo u vrijeme novogodišnjih praznika. Uz to, povoljno djeluju na zdravlje.
Cimet:
Cimet, jedan od najstarijih začina, donosi ne samo prazničnu atmosferu svojim mirisom, već i brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja potvrđuju da cimet pomaže u snižavanju šećera, poboljšava osjetljivost na inzulin te smanjuje razinu kolesterola i triglicerida. Osim toga, potiče cirkulaciju, poboljšava metabolizam te ima antibakterijska svojstva. Važno je koristiti cejlonski cimet radi manje količine kumarina, koji može naštetiti jetri.
Horde zla spremaju iznenađenje povodom 80. rođendana FK Sarajevo
Vanilija:
Vanilija, najskuplji začin nakon šafrana, donosi čaroliju arome u praznične slastice. Njeni su ljekoviti učinci također impresivni, uključujući potencijalno antikancerogeno djelovanje vanilina, ključnog sastojka. Vanilija pomaže kod viroza, želučanih tegoba i mučnina te djeluje kao antioksidans. Njen miris također ima smirujući učinak, a preporučuje se korištenje prave vanilije radi posebne arome i ljekovitih svojstava.
Anis:
Anis, prepoznat po svom mirisu, često se koristi u prqavljenju kolača, deserata i pića. Njegovo eterično ulje ima ljekovita svojstva, uključujući olakšavanje disanja, djelovanje protiv različitih respiratornih problema, te podršku probavi i urinarnom traktu. Anis također ima smirujući učinak na živčani sistem.
Starinski recept i tajne naših nana i baka: Naučite napraviti najbolje dizano tijesto
Klinčić:
Klinčić, omiljeni dodatak prazničnim receptima, osim ugodnog mirisa, donosi i brojne zdravstvene prednosti. Bogat je eugenolom, koji ima protuupalna i antimikrobna svojstva. Klinčić potiče probavu, sprječava stvaranje ugrušaka, djeluje kao antioksidans i može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se umjereno korištenje, posebno oprezno kod osoba koje koriste antikoagulanse.
Kardamom:
Kardamom, s osvježavajućim limunastim okusom, često se koristi u božićnim keksima. Osim što doprinosi aromi, kardamom ima brojna ljekovita svojstva. Pomaže u održavanju zdravog metabolizma, podržava rad srca te može normalizirati krvni pritisak. Preporučuje se umjerena konzumacija, oko pola čajne žličice na dan, piše Živim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.