Pet nevjerovatnih razloga zašto vas bole leđa: Neki su čak i na psihološkoj bazi

0
Radiosarajevo.ba
Pet nevjerovatnih razloga zašto vas bole leđa: Neki su čak i na psihološkoj bazi

Bol u leđima postaje sve češći i pogađa milione ljudi širom svijeta. Iako postoje uobičajeni uzroci koje većina nas pokušava da izbjegne, poput spavanja na neugodnom dušeku, intenzivnog fizičkog napora ili nepravilnog držanja, treba da znate da postoje i manje poznati razlozi koji mogu da vas dovedu do jakih bolova u leđima. Evo o kojima je riječ:

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost ne utječu samo na vaše mentalno stanje, već mogu da imaju značajan utjecaj na vaše fizičko zdravlje. Stres može da izazove napetost mišića, posebno u predijelu leđa i vrata. Ova stalna napetost može da dovede do hroničnog bola u leđima. Vježbe opuštanja, kao što su joga, meditacija i tehnike dubokog disanja, mogu da pomognu u smanjenju stresa i ublažavanju bolova u leđima.

Neaktivnost

Sjedeći način života može značajno da doprinese bolovima u leđima. Nedostatak fizičke aktivnosti dovodi do slabljenja mišića leđa i stomaka, neophodnih za podršku kičmi. Važno je da redovno vježbate, čak i ako to uključuje samo neke lagane vježbe ili kratku šetnju.

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Dehidracija

Intervertebralni diskovi uglavnom je sastavljen od vode, a dehidracija može da dovede do gubitka njihove elastičnosti i sposobnosti amortizacije. Adekvatna potrošnja vode je neophodna za održavanje zdravlja kičme i sprečavanje bolova u leđima.

Problemi sa varenjem

Problemi sa varenjem, kao što su zatvor ili nadimanje, mogu da izazovu bol u leđima. Ovi problemi mogu da vrše pritisak na mišiće i živce u donjem dijelu leđa, što dovodi do nelagodnosti i bola. Usvajanje uravnotežene ishrane, bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, kao i pijenje dovoljno vode, može da pomogne u sprječavanju problema sa varenjem i bolova u leđima.

Visoke potpetice

Cipele sa visokom potpeticom mogu da promijene centar gravitacije tijela i natjeraju mišiće leđa da rade jače da bi održali ravnotežu. Ovo preopterećenje leđnih mišića može da dovede do hroničnog bola. Da biste spriječili probleme, pokušajte da ograničite nošenje visokih potpetica i odlučite se za udobnije i stabilnije cipele, piše Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak