Imate upornu bol u donjem dijelu leđa? Ovo može biti razlog

0
Radiosarajevo.ba
Imate upornu bol u donjem dijelu leđa? Ovo može biti razlog
Foto: Pixabay / Zanimljivo otkriće naučnika

Ako muku mučite s čestim bolovima u leđima, naučnici su možda pronašli uzrok vaših problema.

Naime nedavna studija provedena u bolnici Cedars-Sinai i objavljena u Science Translational Medicine naglašava ulogu degeneracije spinalnih diskova. Ti konstitutivni elementi kičme, koji se nalaze između kralježaka, djeluju kao amortizeri i doprinose pokretljivosti.

Kako navodi priopćenje za medije bolnice Cedars-Sinai, čak 40 posto odrasle populacije pati od bolova u donjem dijelu leđa zbog degeneracije diskova kičme, a naučnici su sada identificirali određenu podvrstu ćelija koje bi mogle objasniti uzrok te boli.

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Prema studiji, kičmu čine kosti koje nazivamo kralješcima, a između njih nalaze se intervertebralni diskovi ispunjeni supstancijom nalik gelu, čija je glavna funkcija amortizacija sila u kralježnici. 'Zbog starosti, prekomjerne upotrebe ili uslijed ozljede ta se supstancija počne stvrdnjavati i počne pokazivati znakove degeneracije, ali to ne znači da disk nužno postaje bolan', rekao je Dmitriy Sheyn, istraživač u Upravnom odboru Instituta za regenerativnu medicinu u bolnici Cedars-Sinai i glavni autor studije.

Bol nastaje zbog toga što unutarnji želatinozni sloj diskova ne sadrži nikakve nervne završetke pa tokom degeneracije nervni završeci okolnih tkiva pritišću disk.

Kako bi došli do ovog zaključka, naučnici su analizirali ćelija pacijenata s diskovima koji su doživjeli bezbolnu degeneraciju i pacijenata s bolovima u donjem dijelu leđa povezanim s diskom. Zatim su otkrili da potonji imaju veći broj određene podvrste ćelija te da bi one mogle biti uključene u pojavu boli.

Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?

Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?

U zdjelici sa staničnom kulturom istraživači su podvrgnuli zdrave ćelije 'uslovima koji simuliraju degeneraciju diska, uključujući upalu, kiselost, napetost i kompresiju, navodi Tportal, nizak nivo glukoze i kisika' te su ih uspjeli transformirati u podvrstu povezanu s boli.

Budući bi se tretmani stoga mogli usredotočiti na 'reprogramiranje ćelija intervertebralnog diska povezanih s boli u zdrave ćelije' ili 'dodavanje zdravih ćelija bolnim diskovima kako bi se potisnule one povezane s boli'.

'Ovo predstavlja velik napredak u našem razumijevanju bolova u leđima povezanih s diskom', rekao je Hyun Bae, profesor kirurgije i ortopedije u bolnici Cedars-Sinai i koautor studije, a ove nalaze smatra 'probojem' i bitnim korakom u potrazi za nekirurškim biološkim liječenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije