Fizioterapeut otkriva tajne: Pet jednostavnih vježbi za ublažavanje bolova u leđima

0
Radiosarajevo.ba
Fizioterapeut otkriva tajne: Pet jednostavnih vježbi za ublažavanje bolova u leđima
Foto: TikTok / Fizioterapeut dr. Dan Ginader

Bilo da se suočavate s dizanjem teškog tereta  ili dugotrajnim sjedenjem za uredskim stolom, problemi s leđima često postaju neizbježan dio svakodnevnog života.

Cijenjeni fizioterapeut iz New Yorka podijelio je pet jednostavnih vježbi koje mogu pomoći u prevladavanju bolova, a najbolje od svega, mogu se izvoditi iz udobnosti vlastitog kreveta.

Prvi korak je pronaći udobno mjesto za ležanje na trbuhu, što preporučuje dr. Dan Ginader, vrhunski fizioterapeut iz New Yorka. Njegove preporuke temelje se na Mackenziejevoj metodi, koja naglašava važnost istezanja leđa kako bi se ublažili bolovi.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

"Ležanje na trbuhu omogućuje vam upravo to", objašnjava dr. Ginader u videu objavljenom na TikToku.

Prva vježba uključuje ležanje na trbuhu, oslanjanje na laktove i izvođenje mini sklekova radi istezanja gornjeg dijela leđa.

Golman Izraela podijelio video: Pogledajte kako bježi iz skloništa prema aerodromu dok traju borbe

Golman Izraela podijelio video: Pogledajte kako bježi iz skloništa prema aerodromu dok traju borbe

Druga vježba je "blaga rotacija", gdje ležeći na leđima spajate koljena i lagano ih spuštate na jednu stranu, osjećajući blago istezanje, a zatim prelazite na drugu stranu. Cilj je izvoditi vježbu nježno i ponoviti je 10 do 20 puta.

Treća vježba je "klizanje bedrenog živca", namijenjena ublažavanju pritiska na išijatični živac. Ležeći na leđima, savijate nogu prema stropu dok su vam ruke spojene oko unutrašnje strane koljena, ponavljajući pokret 15 puta s obje noge.

Na kraju, istezanje leđa pomoću mosta (guranje zdjelice prema gore s savijenim koljenima i stopalima na tlu) također će pomoći u oslobađanju napetosti.

Ove jednostavne vježbe, prepoznatljive praktičarima joge, mogu pružiti olakšanje od bolova u leđima te poboljšati opće zdravlje leđa, piše Slobodna Dalmacija.

@dr.dan_dpt

“Throwing your back out” is a common term to describe what happens when your back feels like it locks up. Most often it has something to do with a slight disc injury with concurrent muscle spasm and occasional referral pain down the leg. This is a general template on what you can do in the heat of things to take the edge off of your symptoms. But if symptoms continue despite taking care of it, get into see a professional sooner rather than later!! #physicaltherapy #lowbackpain #backpainrelief

♬ original sound - Dr. Dan, DPT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije