Ovu grešku mnogi prave koja dovodi do kvara namirnica: Kako produžiti rok trajanja krompiru i luku?

0
Radiosarajevo.ba
Ovu grešku mnogi prave koja dovodi do kvara namirnica: Kako produžiti rok trajanja krompiru i luku?

Nedjeljni ručak je jedan od najprepoznatljivijih običaja u svijetu, ali mnoge stvari mogu poći po zlu već prije nego što hrana stigne do rerne.

Ako sastojci nisu pravilno uskladišteni, lako se može dogoditi da krompir proklija ili da luk propadne, što upropasti planirani obrok. Iako se ove dvije namirnice često kupuju i drže zajedno, stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba čuvati na istom mjestu.

Stručnjakinja za skladištenje Sarah Day iz kompanije Pay Less for Storage objašnjava da luk oslobađa gasove koji uzrokuju prerano klijanje i propadanje krompira. "Kada krompir počne omekšavati i klijati, vrlo brzo postaje nejestiv i spreman za bacanje", kaže Day, dodajući da odvojeno čuvanje ovih namirnica ne samo da produžava njihovu svježinu, već i smanjuje bacanje hrane i nepotrebne troškove.

Amko komerc: Deda Mrazova vreća, iz cijelog svijeta sreća

Luk se, prema njenim riječima, treba čuvati neoljušten u mrežastim ili papirnim kesama kako bi se spriječilo zadržavanje vlage. Također, ne preporučuje se držanje luka u frižideru jer postaje mekan i sklon plijesni. Pravilno uskladišten luk može trajati i do mjesec dana.

Krompir, s druge strane, treba držati na hladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu. Važno je ne prati ga prije skladištenja jer vlaga može ubrzati proces truljenja. Umjesto toga, krompir treba oprati tek neposredno prije upotrebe.

Također, stručnjaci savjetuju da se krompir ne drži u plastičnim posudama ili vrećicama jer one zadržavaju vlagu, što dovodi do njegovog propadanja. Ako se čuva na pravilan način, krompir može ostati svjež i do pet sedmica, čime se produžava njegov rok trajanja i sprječava nepotrebno bacanje hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak