Ovo povrće sadrži više vitamina C od narandže: Niskokalorično je i bogato hranjivim tvarima

0
Radiosarajevo.ba
Ovo povrće sadrži više vitamina C od narandže: Niskokalorično je i bogato hranjivim tvarima

Bogat hranjivim tvarima, niskokaloričan, zelen, kelj je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu.

U Europi se uzgaja još od rimskih vremena i već je u to doba bio prepoznat i cijenjen kao hrana koja čuva zdravlje i zadržava moć.

Bogat je vitaminima i mineralima, od kojih se posebno ističe vitamin C, važan za jačanje i očuvanje imunog sistema.

Kiss the Future: Dokumentarac o opsadi Sarajeva borit će se za nominaciju za Grammy!

Kašika sirovog kelja sadrži više vitamina C od narandže. Bogat je vitaminima B-skupine, sadrži vitamin E, folnu kiselinu, obiluje beta-karotenom, a od minerala su zastupljeni mangan, bakar, kalcij, kalij, magnezij.

U velikim količinama u kelju su antioksidansi kvercetin i kaempferol, za koje je dokazano da pomažu u sprečavanju oksidativnih oštećenja stanica, razoružavaju slobodne radikale koji su uzročnici mnogih bolesti.

Osim što je bogat hranjivim tvarima, kelj je i niskokaloričan - jedna šoljica kuhanog kelja ima samo 36 kalorija. Dovoljno je pet do najviše deset minuta kuhanja. Najzdravije je kelj, preporučuju nutricionisti, kuhati na pari samo pet minuta. Tako će dobiti dovoljno vlage da omekša, a zadržat će privlačnu zelenu boju i važna nutritivna svojstva.

Ovisno o sezoni varira i njegova priprema pa se mladi kelj može jesti svjež, nasjeckan i pripremljen na salatu, samo uz dodatak maslinovog ulja, limunovog soka i bijelog luka. 

Stariji kelj treba skuhati jer je sirov teško probavljiv, ali ne treba ga prekuhati, jer predugom termičkom obradom gubi dragocjena svojstva i postaje premekan, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak