Ovo nam svima treba: Recepti za 14 savršenih priloga uz glavno jelo
U nastavku saznajte ukusne prijedloge zdravih priloga, koje donosi Centar zdravlja.
Špinat
Špinat obiluje kalijem, magnezijem i vitaminima A i K. Pripremite smrznuti špinat u nekoliko minuta i priuštite organizmu dodatne hranjive tvari.
Divlja riža sa sušenim paradajzom
Divlja riža ima znatno više vlakana od drugih vrsta riže. Također sadrži puno hranjivih tvari, ugodan orašasti okus i ukusnu teksturu. Oplemenite rižu sušenim paradajzom i prepustite se ukusnom i hranjivom obroku.
Kelj i bijeli grah
Ova kombinacija namirnica nije uobičajena ali je izrazito hranjiva i puna vlakana. Napravite kelj kuhan na pari i pomiješajte ga s kuhanim bijelim grahom, uz dodatak maslinovog ulja, češnjaka i malo soli.
Blitva
Blitva također obiluje hranjivim tvarima i mnoštvom vlakana, a najčešće ju pripremamo uz ribu. Za promjenu, pripremite blitvu na salatu uz mozzarella sir, češnjak i cherry paradajz.
Punjeni krompir
Iako nije na glasu kao najzdravija namirnica, krompir sadrži kalij i vlakna. Može se jesti oguljen ili s kožom, topao ili hladan. Krompir možete i drugim povrćem, sirom ili mesom, i zapeći u rerni.
Pečene šparoge s balzamičnim octom
Šparoge su pune vitamina K, vlakana i folne kiseline. Kratko blanširajte šparoge, a potom ih zapecite u tavi ili pećnici. Prelijte balzamični ocat preko pečenih šparoga i poslužite uz meso ili ribu.
Quinoa sa crvenom paprikom i bosiljkom
Quinoa sadrži fosfor, kalij i željezo. Kuhanu quinou začinite mljevenom crvenom paprikom i svježim bosiljkom, te poslužite uz ribu ili piletinu na žaru.
Prokulica s pekan orasima i lukom
Niste ljubitelj prokulica? Možda je vrijeme da im pružite još jednu šansu. Prokulice su pune vlakana i kalija, a u kombinaciji s prženim lukom i usitnjenim pekan orasima, čine savršenu kombinaciju koju možete jesti i kao samostalno jelo.
Mlada mrkva s umakom od brusnica i pekan oraha
Mrkva je puna vitamina A čuva zdravlje očiju. Zbog svoje intenzivne boje, odlično se uklapa uz gotovo svako jelo, a zbog slatkastog okusa, idealno odgovara uz kiselkaste umake. Pripremite kuhanu mladu mrkvu uz umak od brusnice i usitnjenim pekan orasima.
Pire krompir s pečenim bijelim lukom
Ovom klasičnom prilogu dajte novu i aromatičnu notu pečenog bijelog luka. Razdvojite bijeli luk na češnjeve i s ljuskom ih poslažite na papir za pečenje. Pospite ih maslinovim uljem i pecite 35 do 40 minuta na 200°C u pećnici. Kada se ohlade, ogulite ljusku i poslužite glavno jelo uz pire krompir s bijelim lukom.
Kupus salata sa tostiranim kikirikijem
Sirovi kupus je bogat hranjivim tvarima i vitaminom C, te može zaštiti od određenih vrsta raka kao što je rak prostate, rak debelog crijeva i rak dojke. Na suhoj tavi kratko tostirajte očišćeni kikiriki iz ljuske, a kada se ohladi, pospite ga preko salate od kupusa i poslužite uz piletinu sa roštilja.
Mahune
Mahune su niskokalorična namirnica, bogata hranjivim tvarima.Možete ih pripremiti kao varivo uz mljeveno meso, pečene kao prilog ukusnom pečenju ili ribi, a možete ih konzumirate i svježe na salatu.
Kelj s lukom i slaninom
Ovo niskokalorično povrće je izrazito hranjivo i štiti protiv raka i drugih bolesti. Na malo maslinovog ulja prepržite luk, dodajte malo slanine i na kraju sitno nasjeckani kelj. Po potrebi dodajte malo vode i poklopite. Pirjajte uz povremeno miješanje, a pred kraj začinite po želji. Kelj je gotov kada sva tekućina ispari.
Slatki krompir i mrkva s narančinim sokom
Skuhajte mrkvu i slatki krompir. U zasebnom loncu, na laganoj vatri, kuhajte sok od naranče s naribanom narančinom koricom i malo limuna. Zbog upotrebe narančine kore, birajte organski uzgojene naranče bez pesticida. Kada umak postane gušći, prelijte preko kuhane mrkve i slatkog krompira.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.