Jeftino, ukusno i brzo: Odvojite 20 minuta za ovu krasnu slasticu
Potrebno vam je:
– 9 kašika vode
– 20 dkg šećera
– 15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake
– 25 dkg mljevenog keksa
– 17 dkg maslaca
– 10 dkg čokolade za kuhanje
– malo ruma
Za glazuru:
- 10 dkg čokolade za kuhanje
– malo ulja
Priprema:
1. U lonac dodajte vodu i šećer i zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
2. Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi.
3. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu.
4. Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela.
5. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma.
6. Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem.
7. Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto.
8. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu.
9. Bajaderu ostavite u frižideru da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.